fredag 19 april 2024

inloggad som

Zacco vänder efter brakförlust…

Efter två tunga år för Zacco har intäkterna från försäljningen av Malmöbolaget Ipendo 2012 ätits upp av förluster. Men under våren har danska patentjätten lyckats vända till vinst, uppger vd Mats Boström. Han räknar med ytterligare hjälp av folkomröstningen nästa vecka, som satt patentfrågan högt på dagordningen i Danmark.

I mitten av 2013 sålde Zacco sitt blödande nederländska dotterbolag till lokala konkurrenten NLO. Verksamheten stod för 60-70 miljoner kronor av Zaccos omsättning men hade länge dragits med tunga förluster. I kombination med andra omstruktureringskostnader innebar det att Zacco gick back med 59 miljoner danska kronor före skatt 2012 och 45 miljoner 2013. Omsättningen under 2013 sjönk samtidigt med tolv procent till 626 miljoner danska kronor.

Den ansamlade förlusten på 104 miljoner kronor motsvarar enligt Rapidus beräkningar vad Zacco fick in 2011 och 2012 då Eterna Invest blev delägare i Zacco och koncernen sedan sålde Malmöbolaget Ipendo till CPA Global.

I början av hösten tog den tidigare Epsilon-chefen Mats Boström över vd-posten. Sedan dess har balansräkningen stärkts med 70 miljoner kronor, uppger han för Rapidus.

mats_bostrom— 30 miljoner kronor kommer från ägarkretsen, resten genom andra åtgärder. I dag är bolaget helt skuldfritt, säger Mats Boström.

Parallellt har han sjösatt en rejäl ommöblering av verksamheten. Från att tidigare haft en chefsstruktur för varje land ska ledningen framöver utgöras av Mats Boström, finanschefen Håkan Tjärnemo och fem regionchefer. I Öresundsregionen samlas 160 medarbetare i det nya kontoret i Ørestad under nyautnämnda regionchefen Peggy Bengtsson. Koncernen lämnar därmed kontoret i centrala Malmö men kommer istället ha en mindre postering i Media Evolution City samt ett nytt kontor med en handfull anställda i Mobile Heights Center i nordöstra Lund, vägg i vägg med Sony Mobile och Ericsson.

2014 har börjat betydligt bättre för Zacco, med en vinst före skatt på 3,6 miljoner danska kronor för januari-april, uppger Mats Boström. Han räknar med ytterligare draghjälp från folkomröstningen nästa söndag som avgör om Danmark ska gå med i det gemensamma europeiska patent som är tänkt att införas 2015 eller 2016. Omröstningen är ett resultat av att Enhedslisten och Dansk Folkeparti blockerat ett godkännande i folketinget.

Enligt opinionsundersökningarna leder ja-sidan något men oavsett utfall har omröstningen redan gynnat patentbyråerna då deras insatser för tillväxtföretag hamnat i fokus även hos allmänheten, menar Mats Boström. Zaccomedarbetare har bland annat figurerat som experter i tv.

— Det har blivit en stor debatt i Danmark och det märks att intresset för patent är på uppåtgående, säger han.

Zacco har i dag knappt 400 anställda. Bolaget har runt 200 ägare där Eterna Invest är störst med 45 procent av aktierna. Näst största ägare är Mats Boström och Håkan Tjärnemo.

Erik Olausson

Efter två tunga år för Zacco har intäkterna från försäljningen av Malmöbolaget Ipendo 2012 ätits upp av förluster. Men under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.