lördag 4 maj 2024

inloggad som

Ny vd på McNeil – ska dubbla produktiviteten i Helsingborg

Nikotintuggummitillverkaren McNeil i Helsingborg har i det tysta fått en ny vd. Sedan årsskiftet är Norbert Tröndle chef, efter att Mirko Buschhaus gått vidare till ett annat uppdrag inom Johnson & Johnson-koncernen.

Efter fyra månader på plats i Helsingborg har Tröndles uppdrag klarnat. De närmaste åren handlar om att stärka McNeils konkurrenskraft, att effektivisera och kvalitetssäkra anläggningen. Riskerna för fel i produktionen ska minimeras och ett jämt flöde ska se till att det alltid finns produkter och förpackningar för olika marknader framme i tid.

Vid ett skiftbyte förra veckan lanserades planerna.

Norbert_Trondle— Vi kan inte vara billigare än Malaysia, men vi kan vara bättre. Genom att automatisera vissa delar i produktionen och se till att maskinerna är igång dygnet runt förväntar vi oss en ökad produktivitet redan i år och en fördubbling på sikt. Några enklare arbetsuppgifter kanske försvinner, men det kan skapas nya intressantare, säger Tröndle till Rapidus.

Samtidigt fortsätter McNeils forskning- och utvecklingsavdelning att utveckla nya rökavvänjningsprodukter. Ett nytt munspray och en sugtablett har just satts på marknaden, och tagits väl emot i bland annat Spanien och Tyskland. En produkt för att möta den ökade konkurrensen från e-cigaretter är också på gång.

— E-cigaretterna kan påverka vår sektor och vi har ett projekt på gång som en motreaktion. Men det kommer inte vara en e-cigarett och inte se ut som en, säger Norbert Tröndle och betonar att McNeil fortfarande har starka försäljningsprognoser för Nicoretteprodukterna.

Norbert Tröndle rekryterades till vd-jobbet i Helsingborg internt från affärsområdet pharmaceuticals inom amerikanska läkemedels- och medicinteknikkoncernen Johnson & Johnson. Han är i grunden kemist och har under sina tolv år inom Johnson & Johnson jobbat med produktutveckling, kvalitetsfrågor och tillverkning på olika poster i koncernen, i bland annat Schweiz, Belgien och Puerto Rico. I vd-uppdraget ingår även att vara ordförande för McNeil.

Bolaget är Helsingborgs största industri med drygt 700 anställda, varav 100 jobbar på forsknings- och utvecklingsavdelningen. Förra året omsatte McNeil cirka 1,2 miljarder kronor och levererade en vinst på 375 miljoner. Johnson & Johnsons totala omsättning uppgick förra året till 71,3 miljarder dollar.

Jennie Lorentsson

Nikotintuggummitillverkaren McNeil i Helsingborg har i det tysta fått en ny vd. Sedan årsskiftet är Norbert Tröndle chef, efter att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.