onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Biomet i miljontvist med Region Skåne

Medicinteknikbolaget Biomet i Malmö har drivit en fråga om Region Skånes inköp av bencement från konkurrenten Heraeus till förvaltningsrätten. Biomet menar att regionens handlande lett till förlorade intäkter i miljonklassen.

I sin ansökan om överprövning hos förvaltningsrätten skriver Biomet Orthopaedics att Region Skåne ingått avtal om inköp av bencement till regionens sjukhus med Helsingborgsbaserade Heraeus, utan att detta föregåtts av en offentlig upphandling.

Bencement är ett plexiglasliknande material som injiceras i bland annat skadade ryggkotor och i anslutning till höftproteser. Biomet, som tidigare år levererat bencement till Region Skåne för ett årligt värde av 2,3 miljoner kronor, kräver nu att avtalet med Heraeus ogiltigförklaras och att pågående affärer avbryts.

Region Skåne anser dock inte att det inte finns några gällande avtal med Heraeus, eller någon annan leverantör. Möjligtvis kan så kallade ad-hoc-avtal ingåtts historiskt sett, men i sådana fall har de upphört att gälla efter leverans, menar Region Skånes jurist Patrik Kastberg.

— Biomet vill att vi ska upphäva ett avtal som inte finns, säger han till Rapidus.

Däremot har bencement köpts in till regionens sjukhus.

— Patienterna behöver ju ändå bencement och då har vården känt sig tvungen att köpa, ibland av Heraeus, ibland av andra. Det är enskilda läkare ute på sjukhusen som beställt utifrån vad som är bäst för den enskilde patienten, säger Patrik Kastberg.

Region Skåne har efter Biomets begäran om överprövning inlett förberedelser för att få till ett ramavtal för inköp av bencement.

Rapidus har sökt Biomets ombud, men denne vill inte kommentera tvisten. Från förvaltningsrätten väntas beslut om det blir någon prövning inom de närmsta dagarna.

Jennie Lorentsson

Medicinteknikbolaget Biomet i Malmö har drivit en fråga om Region Skånes inköp av bencement från konkurrenten Heraeus till förvaltningsrätten. Biomet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.