onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Skatteverket slår till mot Biomet – upptaxeras med 120 miljoner

|  , ,
|  

Internationella medicinteknikföretaget Biomets svenska verksamhet, baserad i Malmö, upptaxeras med 120 miljoner kronor. En internförsäljning till utländska koncernbolag har inte varit marknadsmässig, anser Skatteverket och dömer ut högsta möjliga bötesbelopp.

Biomet är specialiserat på medicinska implantat till ortopedin. Tvisten gäller 2011 års försäljning av inkråmet i Biomet Cement Technologies, där den svenska distributionsverksamheten såldes till ett koncernbolag i Nederländerna för 100 miljoner kronor och produktionsverksamheten inklusive varulager och maskiner såldes till ett koncernföretag i Franrike för 190 miljoner kronor.

Beloppen bestämdes utifrån en rapport av revisionsfirman KPMG. En omfattande rättstvist, där bolaget löpt risk att förlora rätten att sälja bencement på den viktiga tyska marknaden, drog ned värderingen rejält. Dessutom har ett skadestånd på 30 miljoner euro hotat bolaget, enligt KPMG.

Men Rapidus kan i dag berätta att Skatteverket underkänner prissättningen i affären på punkt efter punkt. Bland annat ska royaltyintäkterna ha beräknats från fel datum och felaktiga enheter inkluderades vid prissättningen. Totalt upptaxeras Biomet med 120 miljoner kronor.

”Om Skatteverket inte uppmärksammat felet under skatterevisionen hade ni betalat en för låg skatt om cirka 13.228.900 kronor”, skriver myndigheten i sitt beslut och dömer ut det högsta möjliga bötesbeloppet: 5,3 miljoner kronor, motsvarande 40 procent av den undanhållna skatten.

Rapidus har varit i kontakt med Malmöbaserade systerbolaget Biomet Orthopaedics vd Morten Henneveld, men han vill inte lämna några kommentarer om tvisten. En begäran om omprövning av beslutet har dock inte vunnit gehör hos Skatteverket och ärendet går nu vidare till förvaltningsrätten.

Före försäljningen 2011 hade Biomet Cementing Technologies i Malmö 38 anställda. Kvar i Malmö finns bland annat Biomet Orthopaedics, med en omsättning på 2013 på 112 miljoner kronor och knappt 50 anställda. Globalt har Biomet över 6.700 anställda och dotterbolag i 22 europeiska länder.

Vibeke Hjalmers

Internationella medicinteknikföretaget Biomets svenska verksamhet, baserad i Malmö, upptaxeras med 120 miljoner kronor. En internförsäljning till utländska koncernbolag har inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.