måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk smartphone-utvecklare möter benhård marknad

I Köpenhamns sydhamn har mobilbolaget Lumigon A/S plöjt ner mångmiljonbelopp i utvecklingen av en ny smartphone. Men den väletablerade danska telekomanalytikern John Strand spår kommersiell uppförsbacke på en benhård marknad.

— Jag tror inte vi står inför en ny iPhone, säger John Strand till Rapidus.

Innan sommaren ska Lumigons tredje modell, den Androidbaserade Lumigon T2 HD, börja säljas. De båda första telefonerna gick dock knappt att hitta i butiker på våra breddgrader. När Rapidus når företagets kommunikationschef Rikke Juul Hansen är hon förvånansvärt tystlåten.

Vad ser ni som den viktigaste konkurrensfaktorn gentemot andra smartphones som iPhone och Android-lurar?

— Dansk design, solida och eleganta material som rostfritt stål vilket ger en känsla av kvalitet och flärd. Dessutom innovativa funktioner som frontkamerans unika blixt.

Lanserar ni också på svenska sidan Sundet inom den närmsta framtiden?

— Vi har inte offentliggjort vilka andra länder vi går in i så det kan jag dessvärre inte uttala mig om.

2012 gjorde Lumigon en förlust på 27,6 miljoner danska kronor.

Bokslutet för 2013 är inte offentliggjort ännu, men är ni självfinansierade eller behöver ni nu ta in externa investerare?

— Det kan jag dessvärre inte uttala mig om, säger Rikke Juul Hansen.

Vd Lars Gravesen är själv mångårig IT-entreprenör. 1995 grundade han DanTeam, som fyra år senare såldes till Aston Group, och 2001 drog han igång Excitor. Gravesens egna ägarbolag Investteam Holding och ApS Pst 17 Nr. 1098 visar idag förlust.

2012 nominerades Lars Gravesen till IVÆKSTprisen som årets våghals för att han gett sig in på smartphonemarknaden. Men även om kameran är från Sony och ljudet från Bang & Olufsen så är mod och namnkunniga underleverantörer inte nog, enligt analytikern John Strand.

— Problemet är att bolaget måste ta order i stora volymer innan de kan få bakomliggande tillverkare till att leverera tillräckligt för att de på allvar ska kunna ta sig ut på marknaden, säger han.

Lumigons nya modell ska bland annat säljas via Telenor och 3. Priset för minsta versionen är satt till 5.500 danska kronor, men det är alltså oklart om telefonen överhuvudtaget kommer till Sverige. Företaget är baserat i Sydköpenhamn, nära Nokias nedlagda utvecklingscenter.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I Köpenhamns sydhamn har mobilbolaget Lumigon A/S plöjt ner mångmiljonbelopp i utvecklingen av en ny smartphone. Men den väletablerade danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.