torsdag 21 november 2024

inloggad som

Lundabolag krypteringssatsar — kommuner ny kundgrupp

50-mannabolaget Advenicas tunga krypteringsteknik och självraderande USB-stickor används i dag av militärmakter och undertättelsestjänter runt om i Europa. Med en billigare modell för kommuner, landsting och andra myndigheter breddas kundbasen betydligt för det Lundabaserade familjeföretaget, som 2012 fick in Axis storägare LMK i ägarlistan.

Advenica, som tills nyligen hette Business Security, är sedan några år ett av en handfull europeiska företag vars utrustning får användas för att kryptera datatrafik av den högsta säkerhetsklassen inom EU-apparaten. Tekniken, som utvecklats tillsammans med bland andra svenska försvaret, är dock inget man bär med sig i bakfickan — hårdvaran väger runt sex kilo. För den nya modellen är säkerhetsklassificeringen lägre, men i gengäld är enheten inte större än en pocketbok och ska säljas som en abonemmangstjänst via exempelvis bredbandsoperatörer.

Målgruppen är främst landsting, kommuner och centrala myndigheter, samt samhällskritisk infrastruktur som energibolag och vattenverk. Enligt Advenicas vd Andreas Linde kan uppåt 30 procent av den data som exempelvis kommunen hanterar vara belagd med någon form av sekretess.

Andreas_Linde— Man kan fråga sig vad det innebär för patientsäkerheten när exempelvis sjukhus faxar eller mejlar journaler helt okrypterat mellan varandra, säger han till Rapidus.

Advencia har redan fått god draghjälp av alla avslöjande om NSA:s avlyssning. Förra veckans upptäckt att uppåt två tredjedelar av världens internetservrar varit tillgängliga för hackare via den så kallade Heartbleed-buggen har inte gjort grogrunden sämre, menar Andreas Linde.

Bolagets nya krypteringsenhet används redan i ett antal testinstallationer i Norden och Centraleuropa men Andreas Linde räknar inte med några intäkter från den förrän fjärde kvartalet i år. Under 2012 sjönk Advenicas omsättning med drygt 40 procent till 44 miljoner kronor. Även 2013 sjönk omsättningen efter att ett antal order från en av storkunderna senarelades, uppger Andreas Linde.

— Men i år räknar vi med att det vänder. Första kvartalet har vi gått starkt, säger han.

Parallellt deltar Advenica i ett projekt med Försvarets Materielverk för att utveckla en sorts brandvägg med högre tillförlitlighet än de kommersiellt tillgängliga. Där räknar Andreas Linde med lansering under 2015.

Advenica var tidigare helt familjeägt men 2012 tillkom en rad nya ägare då bolaget fick in 20 miljoner kronor i riskkapital från bland andra LMK och Mikael Sandberg, delägare i bredbandsoperatören Bostream som såldes till Bredbandsbolaget 2004. Familjen Linde är dock fortsatt majoritetsägare i Advenica med runt 70 procent av aktierna, uppger Andreas Linde. Bolaget har drygt 50 antställda, varav 45 i Lund och resten på säljkontoren i Stockholm, Wien och Haag.

Erik Olausson

50-mannabolaget Advenicas tunga krypteringsteknik och självraderande USB-stickor används i dag av militärmakter och undertättelsestjänter runt om i Europa. Med en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.