söndag 12 maj 2024

inloggad som

Fyrdubblad försäljning av skånsk kärnkraftsteknik

Teknikbolaget Isec Industrial Security, som utvecklar system för videoövervakning av kärnkraft, mångdubblade sin försäljning till närmare 17 miljoner kronor under fjolåret. Samtidigt vände bolaget, med Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest i ägarleden, en förlust till vinst.

För snart två år sedan gick Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest in med tolv miljoner kronor i riskkapital för att lyfta försäljningen av Isecs kameraövervakningssystem, framtaget för att klara de tuffa miljöerna i ett kärnkraftverk. Genom videoövervakning inne i reaktorerna ökar chanserna att tidigt identifiera olje- och vattenångaläckor i systemet, vilket förbättrar driftsäkerheten på kärnkraftverken.

2012 låg försäljningen på 3,4 miljoner kronor med negativt resultat på 3,6 miljoner. Men ifjol tog marknadsinsatserna skruv och försäljningen landade på 16,9 miljoner kronor med ett resultat kring 700.000 kronor.

— Vår försäljning var till och med något över förväntningarna. Det beror på att vi har hittat rätt distributör på den amerikanska marknaden och att vi själva varit väldigt aktiva i Europa, säger vd Niklas Barringer till Rapidus.

Personalstyrkan är idag nio anställda med ytterligare ett par på väg in. Samtidigt har produktion lagts ut på Onrox i Midway-koncernen. I fjol öppnade Höganäsbolaget också ett försäljningskontor i Sydkorea.

— Det är i Asien som det sker en tillväxt på kärnkraftsmarknaden. Vi har bara börjat skrapa på ytan ännu och räknar med att fortsätta öka omsättningen även i år, säger Niklas Barringer.

Joel Lyth

Teknikbolaget Isec Industrial Security, som utvecklar system för videoövervakning av kärnkraft, mångdubblade sin försäljning till närmare 17 miljoner kronor under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen