Ett skånsk medicinteknikbolaget tar in 100 miljoner kronor i konvertibellån, för att kunna utveckla fyra nya produkter. Pengarna kommer från privata och institutionella investerare i Schweiz och ska satsas i utveckling av fyra nya produkter för implantat vid hjärtsjukdomar.
Occlutech har i dag två medicintekniska produkter ute på marknaden. Det handlar om implantat av titannickelväv som används för att täta medfödda hjärtfel. Produkterna används vid läckage mellan vänster och höger förmak respektive mellan stora kroppspulsådern och lungartären på patienterna, som ofta är nyfödda eller för tidigt födda barn.
Bland de fyra nya projekten finns ett implantat som ska användas för att minska risken för blodpropp på patienter som lider av förmaksflimmer, i de fall blodförtunnande medel som Warfarin inte kan användas på grund av blödningsrisk. En annan av de framtida produkterna ska täta degenererade hjärtklaffar hos framförallt äldre patienter.
Utveckling och produktion sker vid anläggningar i Tyskland och Turkiet, medan Helsingborgskontoret står för marknadsföring, logistik och regulatoriska frågor. Koncernens omsättning har senaste åren vuxit med 25 procent om året, och uppgick i fjol till cirka 115 miljoner kronor, enligt huvudägaren Tor Peters. Han tar nu över vd-posten efter Johan Wennerholm, som går till en tjänst som finanschef på Enzymatica.
Totalt har Occlutech 110 anställda, varav ett 20-tal i Helsingborg. Sedan starten 2003 har bolaget tagit in runt 30 miljoner euro i riskkapital. Bolaget ägs till drygt 60 procent av grundaren Tor Peters, medan resten ägs av distributörer och privatpersoner.
Elisabet Ottosson