fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ägarna skrotar klusterorganisation för IT och telekom

Sedan avvecklingen av Øresund IT har efterföljaren Cluster 55 drivit ett flertal projekt finansierade med tiotals miljoner kronor i EU-medel för att hjälpa fram regionens IT- och telekombolag. Nu skrotar Lunds universitet verksamheten.

Klusterorganisationen Cluster 55 bildades ur askan av Øresund Science Region och dess underorgan Øresund IT, som lades ner 2011 efter en konflikt mellan de svenska och danska universitet som finansierade verksamheten. Idag har Cluster 55 ett hundratal medlemmar, främst företag i det privata näringslivet.

Bland projekten Cluster 55 drivit finns Clusterix som syftar till att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra kluster runt om i Europa, och Business Trips där skånska småbolag fått biljetten betald för affärsresor till bland annat London, USA och mobilmässan i Barcelona. Cluster 55 var även medförfattare till den rapport om Europas telekomindustri som Rapidus rapporterade om i höstas.

Senaste veckorna har såväl vd:n Micael Gustafsson som Philip Stankovski, chef för internationella relationer, lämnat organisationen. Verksamheten avvecklas nu helt, medan det fåtal projekt som fortfarande är igång lyfts över till LU Open vid Lunds universitet. Micael Gustafsson bekräftar för Rapidus att han lämnar Cluster 55, men vill inte kommentera bakgrunden vidare.

Micael Gustafsson— Det var en lämplig tidpunkt för mig. Cluster 55:s arbete med att stötta regionens små och medelstora IT- och telekombolag kommer upphöra. Jag funderar på hur jag kan ta det strukturkapital som byggts upp i form av kontakter och erfarenheter vidare, säger han.

Cluster 55 har ägts av Lunds universitet men även fått finansiering från bland annat Vinnova, Tillväxtverket och sina medlemsbolag. Fyra personer har varit anställda i organisationen, som haft en budget på runt fyra miljoner kronor per år och sorterat under LU Open.

Helene Vogelmann, enhetschef på LU Open, förklarar nedläggningen med att Cluster 55 gått back ett antal år och dragit på sig ett samlat underskott på 4,6 miljoner kronor. Samtidigt har en omorganisation på universitetet delvis ändrat förutsättningarna, menar hon. Från att tidigare hanterats mer som en extern verksamhet, i likhet med Max IV, ingår LU Open sedan årsskiftet i en nybildad sektion inom universitetsförvaltningen tillsammans med bland annat Luis. Under uppstart är LU Kontakt som ska utveckla samarbeten med små och medelstora företag.

Helene Vogelmann 3— LU Open ska fortfarande jobba med innovationer, men tätare kopplat till universitetets forskning och studenter. Vi kommer fortsätta Cluster 55:s arbete inom molnteknik där vi har närmare koppling genom Mapci och starka forskningsområden på LTH, säger Helene Vogelmann till Rapidus.

Men det ska inte längre vara universitetets sak att hjälpa fram regionens små och medelstora IT- och telekombolag?

— Nej, det finns det andra spelare som gör.

LU Open bildades 2011 för att ta hand om de delar av Øresund Science Region som Lunds universitet valde att driva vidare i egen regi. I dag har enheten ett 40-tal anställda med en omsättning på 41 miljoner kronor 2013, varav 85 procent är projektfinansiering från externa källor.

Erik Olausson

Sedan avvecklingen av Øresund IT har efterföljaren Cluster 55 drivit ett flertal projekt finansierade med tiotals miljoner kronor i EU-medel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.