Sedan avvecklingen av Øresund IT har efterföljaren Cluster 55 drivit ett flertal projekt finansierade med tiotals miljoner kronor i EU-medel för att hjälpa fram regionens IT- och telekombolag. Nu skrotar Lunds universitet verksamheten.
Klusterorganisationen Cluster 55 bildades ur askan av Øresund Science Region och dess underorgan Øresund IT, som lades ner 2011 efter en konflikt mellan de svenska och danska universitet som finansierade verksamheten. Idag har Cluster 55 ett hundratal medlemmar, främst företag i det privata näringslivet.
Bland projekten Cluster 55 drivit finns Clusterix som syftar till att knyta kontakter och utbyta erfarenheter med andra kluster runt om i Europa, och Business Trips där skånska småbolag fått biljetten betald för affärsresor till bland annat London, USA och mobilmässan i Barcelona. Cluster 55 var även medförfattare till den rapport om Europas telekomindustri som Rapidus rapporterade om i höstas.
Senaste veckorna har såväl vd:n Micael Gustafsson som Philip Stankovski, chef för internationella relationer, lämnat organisationen. Verksamheten avvecklas nu helt, medan det fåtal projekt som fortfarande är igång lyfts över till LU Open vid Lunds universitet. Micael Gustafsson bekräftar för Rapidus att han lämnar Cluster 55, men vill inte kommentera bakgrunden vidare.
— Det var en lämplig tidpunkt för mig. Cluster 55:s arbete med att stötta regionens små och medelstora IT- och telekombolag kommer upphöra. Jag funderar på hur jag kan ta det strukturkapital som byggts upp i form av kontakter och erfarenheter vidare, säger han.
Cluster 55 har ägts av Lunds universitet men även fått finansiering från bland annat Vinnova, Tillväxtverket och sina medlemsbolag. Fyra personer har varit anställda i organisationen, som haft en budget på runt fyra miljoner kronor per år och sorterat under LU Open.
Helene Vogelmann, enhetschef på LU Open, förklarar nedläggningen med att Cluster 55 gått back ett antal år och dragit på sig ett samlat underskott på 4,6 miljoner kronor. Samtidigt har en omorganisation på universitetet delvis ändrat förutsättningarna, menar hon. Från att tidigare hanterats mer som en extern verksamhet, i likhet med Max IV, ingår LU Open sedan årsskiftet i en nybildad sektion inom universitetsförvaltningen tillsammans med bland annat Luis. Under uppstart är LU Kontakt som ska utveckla samarbeten med små och medelstora företag.
— LU Open ska fortfarande jobba med innovationer, men tätare kopplat till universitetets forskning och studenter. Vi kommer fortsätta Cluster 55:s arbete inom molnteknik där vi har närmare koppling genom Mapci och starka forskningsområden på LTH, säger Helene Vogelmann till Rapidus.
Men det ska inte längre vara universitetets sak att hjälpa fram regionens små och medelstora IT- och telekombolag?
— Nej, det finns det andra spelare som gör.
LU Open bildades 2011 för att ta hand om de delar av Øresund Science Region som Lunds universitet valde att driva vidare i egen regi. I dag har enheten ett 40-tal anställda med en omsättning på 41 miljoner kronor 2013, varav 85 procent är projektfinansiering från externa källor.
Erik Olausson