söndag 5 maj 2024

inloggad som

Entreprenörstrio köper upp Medeonbolag

Dentalbolaget Swedencare, med bas på Medeon i Malmö och 17 miljoner i omsättning, byter händer. En ny ägartrio har köpt ut de båda grundarna.

Nya ägare blir Håkan Svanberg, tidigare delägare i ett hälsokostbolag som säljer Swedencares tandvårdsprodukt, Ha_kan Lagerberg som tidigare var vd i kundtjänstbolaget OneContact, samt Johan Bergdahl.

Swedencare har två naturprodukter baserade på havsalger som ska ge förbättrad munhälsa. Den produkt som riktar sig mot hundar och katter står i dag för 90 procent av bolagets omsättning, medan produkten för människor har fått stå tillbaka på grund av striktare regler inom EU för hur produkters egenskaper får marknadsföras.

Inom kort ska en kompletterande studie på den senare produkten publiceras, vilket troligen kommer att ge fart på dess marknadsföring, uppger Håkan Lagerberg, som även tar vd-posten i bolaget.

— Vi kommer att utveckla humanprodukten vidare, och skaffa nya distributörer för båda produkterna för att öka försäljningen, säger Håkan Lagerberg.

Han vill inte uppge köpeskillingen i affären. Säljare är tandläkaren Sune Wikner samt tidigare vd:n Roland Fastberg. Duon grundade Swedencare i slutet på 1980-talet för att kommersialisera Sune Wikners upptäckt.

Swedencare sysselsätter i dag tre personer och har en växande omsättning. 2012 låg den på 17 miljoner kronor, med ett positivt resultat på strax över tre miljoner kronor.

Produkterna säljs i över 40 länder. De största marknaderna är Storbritannien, följt av de nordiska länderna och USA. Swedencare tillverkar produkterna vid två fabriker i Sverige och en i USA. Patentet på produkterna gäller i ytterligare nio år.

Elisabet Ottosson

Dentalbolaget Swedencare, med bas på Medeon i Malmö och 17 miljoner i omsättning, byter händer. En ny ägartrio har köpt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.