torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Novosense i patientstudier med sladdlös EKG-mätare

Efter många års utveckling av sin sladdlösa EKG-mätare är Ideonbolaget Novosense på väg att inleda kliniska studier på ett 50-tal patienter. Efter sommaren är planen att CE-märka utrustningen och sälja rättigheterna eller hitta en partner.

Novosense EKG-system består av ett fåtal sensorer per patient, L-formade lappar som klistras på kroppen med sensorer och sändare i samma lapp. Dessa slängs efter användning.

En av fördelarna med dessa ska vara att hanteringen blir enklare än med dagens system. De trådlösa EKG-apparaterna som nu finns tillgängliga har alltid sladdar mellan elektroderna på kroppen och mätinstrument, sladdar som ska steriliseras varje gång mellan patienterna för att minimera smittorisk. Dessutom orsakar utrustning med sladdar ofta problem med avbrott och därmed falsklarm, enligt Novosenses grundare och vd Jonas Tilly.

Novosense har under fem år utvecklat mättekniken, som är patentskyddad i Sverige, Kina och USA, och med flera länder på gång. Mottagarenheter som ska placeras ute på sjukhusen för att ta emot signalerna, samt system för bearbetning och presentation av data har också utvecklats av företaget.

— Detta blir det första helt trådlösa systemet i världen, och ska vara redo att släppas på marknaden i höst, säger Jonas Tilly.

Företaget bildades 2004 och ägs av grundarna Jonas Tilly, som även äger medicinteknikbolaget Tilly Medical Products i Lund som säljer protesdelar, och Fredrik Sebelius, som är disputerad i mätteknik vid tekniska högskolan i Lund. Bolaget sysselsätter sex personer och omsatte 2012 runt sex miljoner kronor från konsulttjänster.

Elisabet Ottosson

Efter många års utveckling av sin sladdlösa EKG-mätare är Ideonbolaget Novosense på väg att inleda kliniska studier på ett 50-tal […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.