fredag 19 april 2024

inloggad som

BoMill plockar stororder för 20 miljoner

Teknikbolaget BoMill i Lund har skrivit ett utvecklingsavtal som kan bli värt över 20 miljoner kronor med en av världens största livsmedelstillverkare. Parallellt går Thomas Eklund, vd på börsnoterade Investors dotterbolag Investor Growth Capital Europe, in som ny styrelseordförande.

BoMill ska i ett gemensamt utvecklingsprojekt ta fram en metod för sortering av partnerns specifika spannmål efter kvalitet med hjälp av BoMills sorteringsutrustning och analysteknologi. Bolagets vd Karin Wehlin vill inte i detta skede avslöja partnern eller den exakta applikationen.

Projektet löper över tre år. Om utvecklingsuppdraget lyckas utfaller milstolpsbetalningar och dessutom köp av fem till åtta sorteringsmaskiner från BoMill, vardera med en kapacitet av cirka tre ton spannmål per timme.

Försöken kommer att köras framförallt på BoMills anläggning i Lund. I samband med avtalet och utsikterna att flera projekt är på väg in planerar bolaget att utöka personalen.

BoMills maskin bygger på analys av exempelvis proteinhalt i kornen med hjälp av NIR-teknik, en spektroskopimetod som använder ljus i nära infrarött. Kornen kan sedan sorteras i olika fraktioner.

Förra veckan rapporterade Rapidus om BoMills emission, där bolaget tar in drygt fyra miljoner kronor för att storsatsa på marknadsföring. Att Thomas Eklund från Investorsfären går in som ordförande hänger dock inte ihop med några ägarförändringar, uppger BoMills vd Karin Wehlin till Rapidus.

Karin Wehlin— Han är en personlig kontakt till mig som tycker att vårt bolag är intressant, men det är inte aktuellt att Investor kommer in som ny ägare i detta skede, säger hon.

BoMill har nyligen fått en stor referensanläggning i Italien. Bolagets största ägare är grundaren Bo Löfqvist, därefter Sydsvensk Entreprenörfond och utsädesföretaget Syngentas genom Syngenta Ventures. BoMill sysselsätter tolv personer.

Elisabet Ottosson

Teknikbolaget BoMill i Lund har skrivit ett utvecklingsavtal som kan bli värt över 20 miljoner kronor med en av världens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.