tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Nuevolutions svenska kontor får vänta

Ett antal utlicensieringar av egna läkemedelskandidater, samarbetsavtal och teknikaffärer. Trots allt fler synliga aktiviteter ökar inte behovet av personal just nu, enligt Köpenhamnbaserade Nuevolutions nye affärsutvecklingschef Ton Berkien, vilket innebär att det svenska kontoret alltjämt endast finns på pappret.

Nyligen licensierade bolaget ut rättigheterna till första egna läkemedelskandidaten till Merck. Två andra projekt står på tur att säljas: inom området kronisk inflammation för exempelvis ledgångsreumatism, respektive inom området onkologi mot exempelvis leukemi. Det kommer att ske andra halvan av 2014, uppger Ton Berkien för Rapidus.

Nuevolution har en patenterad screeningteknik för att välja ut lämpliga substanser för utveckling av framtida läkemedel, som enligt företaget är så snabb och specifik att tiotusen gånger fler substanser kan testas än med jämförbara tekniker.

Tekniken är ryggraden i bolagets verksamhet. Den har licensierats ut till läkemedelsföretag som Lexikon Pharmaceuticals, GSK och nyligen Novartis, den ingår i olika samarbetsprojekt och den används vid interna projekt.

När det gäller den svenska närvaron bildade Nuevolution ett svenskt dotterbolag förra året, Nuevolution AB, och Ton Berkien är hittills ende anställde i bolaget, dock med placering i Köpenhamn. Nuevolution kommer rekrytera till det svenska kontoret när bolaget har behov av fler resurser, enligt Ton Berkien.

— Nuevolution har bra finanser för sin planerade verksamhet en bit in i 2015, och därefter är en börsintroduktion en möjlighet av flera, säger han.

I Nuevolutions ägarlista finns olika investmentbolag, bland andra Industrifonden, SEB Utvecklingsstiftelse och Sunstone Capital. Bolaget grundades 2001 och har ett 40-tal anställda.

Elisabet Ottosson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.