fredag 19 april 2024

inloggad som

IT skånska affärsänglars favorit

|  
|  

De närmare 150 investerarna i Connect Skånes närverk sitter tillsammans på tiotals miljoner kronor att satsa i uppstartsbolag. Och det är IT och telekom som ligger närmast till hands när kulorna väl rullar, visar Connects egen genomgång av affärsänglarna.

78 procent av de skånska affärsänglarna är intresserade av att investera i IT och telekom, medan 68 procent vill satsa på life science-bolag. Förhållandet är liknande för Stockholmsregionen, medan life science-sektorn är uttalad favorit bland affärsänglarna i både Göteborg och Uppsala.

— Man investerar ju främst i det som man känner till och i exempelvis Uppsala finns ett uttalat life science-kluster. Här nere har vi mer telekombolag, säger Connect Skånes vd Eva Ohlstenius till Rapidus.

Connects rapport bygger på intervjuer av drygt 190 svenska affärsänglar varav närmare en tredjedel i Skåne. Utöver preferensen för life science visar den att de skånska investerarna är de mest lokalpatriotiska i landet. Över 60 procent angav att det är viktigt att bolagen de satsar på är etablerade i närområdet. Den andelen är något högre än för de norrländska änglarna och nära dubbelt så hög som för de aktiva i Stockholmsregionen.

Män i 50-årsåldern är klart överrepresenterade bland Skånes affärsänglar. Bara 12 procent är kvinnor, den lägsta nivån i landet. Eva Ohlstenius hoppas öka den kvinnliga andelen genom specialinsatser under året, liksom hon vill få upp intresset för att investera i life science-bolag. Under våren och hösten väntar nätverksträffar med specifikt life science-tema i samarbete med Medicon Village.

— Vi hade vår första i december, då kom det 20 investerare som bara var intresserad av life science-bolag,  säger Eva Ohlstenius.

Enligt rapporten har över 30 procent av Connect Skånes affärsänglar kapacitet att satsa mellan 1 och 5 miljoner kronor i uppstartsbolag. Runt en femtedel har råd att satsa över 5 miljoner kronor. De senaste åren har de faktiska investeringarna stannat på mellan 8 och 11 miljoner kronor per år.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.