torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Norsk ingenjörsfirma köper Lundabolag av Statoil

Norska Holta & Håland köper teknikbolaget GasOptics i Lund, ägt av oljejätten Statoil. Verksamheten har legat på is sedan 2008 men får nu nytt liv i Norge.

GasOptics grundades år 2000 av tre forskare vid Lunds universitets avdelning för atomfysik, däribland professor Sune Svanberg som även står bakom uppstartsbolagen SpectraCure och Gasporox. GasOptics har utvecklat ett system med kameror känsliga för infraröd strålning som används för att detektera och analysera gasläckor.

Som mest hade bolaget ett tiotal anställda och en omsättning på 16 miljoner kronor. Men resultatet hann aldrig bli positivt. 2008 slutade med 38 miljoner kronor i förlust och Statoil Venture, som successivt köpt ut övriga delägare, lade bolaget i malpåse.

När ingenjörsfirman Holta & Håland i Stavanger nu köper ut verksamheten är det lite av en chansning, medger Gunnar Alfheim, vd för Holta & Hålands dotterbolag Pro Analysis som står som formell köpare i affären.

— Statoil har de senaste två åren testat och kvalificerat tekniken för bruk på sina installationer. Så det finns en marknad och vi hoppas bland annat få Statoil som kund. Men några garantier finns inte, säger han till Rapidus.

Som del av Holta & Håland behöver GasOptics inte heller bygga upp någon ny försäljningsorganisation eller stab av utvecklare. Holta & Håland omsätter över en halv miljard norska kronor på att leverera och installera främst mät- och analysinstrument till olje- och gasindustrin. I kundlistan finns utöver Statoil även BP, Shell och ExxonMobile.

Två av GasOptics tidigare anställda har kontrakterats som konsulter i återstarten av bolaget. Men någon större verksamhet i Lund blir det inte, uppger Gunnar Alfheim.

— Utvecklingsarbetet sker hos oss i Norge. Men de som arbetar med mjukvara kan göra det från Sverige, säger han.

Erik Olausson

Norska Holta & Håland köper teknikbolaget GasOptics i Lund, ägt av oljejätten Statoil. Verksamheten har legat på is sedan 2008 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.