onsdag 6 december 2023

inloggad som

Puls siktar på att sälja allergibolag

|  , , ,
|  

AcuCort, en avknoppning från Helsingborgsbaserade DuoCort som såldes i en miljardaffär 2011, har genomfört en klinisk fas I-studie med lyckat resultat. Inom ett år hoppas ledningen kunna sälja verksamheten.

AcuCort har utvecklat ett läkemedel som kombinerar en känd formuleringsteknik — en tunn film som smälter i munnen — med en etablerad aktiv substans som bland annat används vid akuta allergiska reaktioner. Formuleringen ger en enklare och snabbare administrering jämfört med exempelvis tabletter.Bolaget har gjort en klinisk studie på friska frivilliga och jämfört säkerhet, tolerans och upptag i kroppen med ett läkemedel som finns på marknaden.

— I slutet av förra året bekräftade Läkemedelsverket att vi skulle kunna registrera läkemedlet med en sådan studie som grund. Men det blir upp till dem som ska utveckla produkten vidare till marknad att avgöra om ytterligare studier ska göras. Vårt mål är att inom tolv månader sälja projektet till något läkemedelsbolag, säger projektledare Bengt Westrin.

Bolaget håller på att skriva kontrakt med en internationell rådgivare inför försäljningen.

Bengt Westrin vill inte uppge vilken den aktiva substansen i läkemedlet är, mer än att det är en sorts glukokortikoid. Läkemedel som tas genom att lägga en tunn film i munnen finns redan i dag på den internationella marknaden för andra tillämpningar, bland annat för att motverka illamående vid behandling med cytostatika.

AcuCorts största ägare är Helsingborgsbaserade Puls, som även var storägare i DuoCort när bolaget sålde sin läkemedelskandidat mot binjurebarkssvikt till amerikanska ViroPharma 2011 i en affär värd uppåt en miljard kronor. AcuCort har även ett 50-tal mindre aktieägare.

Elisabet Ottosson

AcuCort, en avknoppning från Helsingborgsbaserade DuoCort som såldes i en miljardaffär 2011, har genomfört en klinisk fas I-studie med lyckat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad