söndag 19 maj 2024

inloggad som

Diabetesepidemi får Novo Nordisk att massrekrytera

|  
|  

Medan det skånska life science-klustret fortfarande hämtar sig från AstraZenecas nedläggning är danska läkemedelsjätten Novo Nordisk i färd med att dammsuga den nordeuropeiska arbetsmarknaden på kvalificerad personal. Framöver räknar bolaget med att anställa 2.000 personer i Danmark — om året.

Det uppger HR-direktören Lars Christan Lassen för Rapidus. Ungefär hälften av positionerna i Danmark gäller forskning och utveckling medan resten är inom produktion. Globalt räknar bolaget med 6.000 nya medarbetare årligen under tio år framåt. En tredjedel av dessa kommer att vara ersättningsanställningar för exempelvis pensionsavgångar, resten blir helt nya tjänster.

— Så långt som tio år framåt är det möjligt att göra realistiska prognoser, baserade på hur företagets pipeline för nya produkter ser ut, respektive hur sjukdomen diabetes breder ut sig i världen. För att hitta tillräckligt många nya personer kommunicerar vi kontinuerligt våra behov till de olika universiteten i regionen, säger Lars Christan Lassen.

Novo Nordisk har 27 procent av världsmarknaden för läkemedel mot diabetes, och dessa utgör 80 procent av bolagets produktförsäljning.

Diabetes har en närmast epidemisk utveckling i många länder. Över 380 miljoner människor världen över lider i dag av sjukdomen, och motsvarande siffra befaras om 20 år ha närmat sig 600 miljoner, enligt Novo Nordisk.

I produktportföljen finns även olika blodfaktorer för blödarsjuka och tillväxthormon. Ett nytt indikationsområde som ligger i utvecklingsfas är inflammation, med läkemedel mot exempelvis reumatism.

Globalt har Novo Nordisk 39.000 anställda, varav 14.000 i Danmark. Förra året uppgick försäljning till 83,6 miljarder danska kronor. Bolaget grundades 1923.

Elisabet Ottosson

Medan det skånska life science-klustret fortfarande hämtar sig från AstraZenecas nedläggning är danska läkemedelsjätten Novo Nordisk i färd med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]