fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skanskas ESS-kontrakt värt 10-15 miljoner

|  ,
|  

Skanska har vunnit en första upphandling inför bygget av ESS-anläggningen i Lund, värd 10-15 miljoner kronor. Den börsnoterade byggjätten ligger därmed mycket bra till för att få kontrakt på stora delar av miljardanläggningen.

Finansieringen från de europeiska medlemsländerna är fortfarande inte spikad och slutgiltigt tillstånd fattas ännu från Miljödomstolen och Strålskyddsmyndigheten. Men på ESS-konsortiet i Lund tuffar arbetet vidare med sikte på byggstart i juni. Ett samverkansavtal med Skanska ska bereda vägen genom detaljprojektering av den 600 meter långa acceleratordelen.

Skanska får därmed även första tjing när bygget väl sätter igång, uppger konsortiets byggchef Kent Hedin.

— Det vi har förbundit oss till hittills är planeringsfasen, vilket går på 10-15 miljoner kronor. Men i kontraktet har vi optioner på att bygga en stor del av ESS, optioner som vi kommer avropa efter hand, säger han till Rapidus.

Skanska var ett av sex byggbolag som lämnat anbud efter att ha tagit sig igenom pre-kvalificeringsrundan.

ESS beräknas kosta 1.840 miljoner euro att färdigställa. Hälften av pengarna står de nordiska länderna för, med Sverige i spetsen.

Erik Olausson

Skanska har vunnit en första upphandling inför bygget av ESS-anläggningen i Lund, värd 10-15 miljoner kronor. Den börsnoterade byggjätten ligger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.