onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Al-Amoudi ökar i pressat Tigran

Den saudiske mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi ökar sin ägarandel i medicinteknikbolaget Tigran Technologies i Malmö genom en investering på 2,8 miljoner kronor. Men försäljningen av bolagets titankorn går fortsatt trögt och ledningen har nu anlitat amerikanska rådgivare för att hitta en fusionspartner eller köpare till hela verksamheten.

Tigran Technologies är mitt uppe i en emissionsprocess som kan ge bolaget sammanlagt 13,5 miljoner kronor om alla optioner löses in. Mohammed Al-Amoudi har under hösten löst in optioner för 2,8 miljoner kronor, vilket puttat upp hans ägarandel till 58 procent av bolaget. Hur stor del av de övriga optionerna som kommer lösas in innan teckningstiden löper ut i slutet av februari vill vd:n och delägaren Arve Nilsson inte spekulera i.

— Men tecknar Al-Amoudi inga fler aktier blir det lite problematiskt eftersom vi har en trängd likviditet. Då får vi titta på andra lösningar, säger han.

Tigran har en pågående och två nyligen avslutade större studier av sina granuler av titan som används för att bygga upp ben, bland annat runt tandimplantat. De delresultat som hittills publicerats har varit mycket lovande, uppger Arve Nilsson.

Men de kliniska studierna och arbetet med att få titankornen FDA-godkända är inte gratis. Bolaget får vissa inkomster från försäljningen av kornen samt ett tillbehör, en borste för att rengöra tandimplantat, men 2012 stannade omsättningen på 1,1 miljoner kronor medan resultatet blev -15,7 miljoner. Även 2013 slutade med förlust, uppger Arve Nilsson.

För att klara ekonomin har bolaget skruvat ned försäljningsinsatserna och ledningen räknar nu inte med att kunna ta sig ut på världsmarknaden på egen hand. Istället siktar bolaget på att hitta en partner med existerande försäljningsorganisation för fusion, uppköp eller strategisk allians. Till hjälp har Tigran anlitat amerikanska rådgivare som specialiserat sig på liknande affärer mellan medicinteknikbolag. Arve Nilsson hoppas att pengarna från den nuvarande emissionen ska räcka tills en lämplig friare dyker upp.

Tigran Technologies sysselsätter tio personer och är baserat på Medeon i Malmö.

Erik Olausson

Den saudiske mångmiljardären Mohammed Al-Amoudi ökar sin ägarandel i medicinteknikbolaget Tigran Technologies i Malmö genom en investering på 2,8 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad