torsdag 28 mars 2024

inloggad som

40-tal tvingas gå när Midway bantar industribolag

I slutet av hösten förlorade skånska industribolaget Lundgren Machinery sin största kund. Av de knappt 60 anställda blir det bara 15 kvar när verksamheten nu skärs ner till benet.

Lundgren Machinery, baserat i Hjärup mellan Malmö och Lund, tillverkar förpackningsmaskiner åt bland annat livsmedelssektorn. Den tidigare storkunden är en regional spelare, men Peter Svensson, vd för börsnoterade ägaren Midway Holding, får inte säga mer än så.

— Tillsammans med kunden har vi lagt en avvecklingsplan fram till halvårsskiftet. Det blir en väldigt liten del kvar i Lundgren Machinery, säger han till Rapidus.

Lundgren Machinery omsatte 154 miljoner kronor under 2013, med fem miljoner i vinst. I Midways bokslutskommuniké, som släpptes förra veckan, skriver ledningen att den radikala nedbantningen ska kunna genomföras utan att belasta koncernen med några extra kostnader.

Industrikonglomeratet Midway knoppades av från dåvarande Skåne Gripen i slutet av 1980-talet av Sten K Johnson och omfattar i dag 16 bolag. Bland de övriga skånska innehaven lyfter Peter Svensson fram Haki, som tillverkar byggnadsställningar och tillhörande väderskydd. Bolaget har knappt 190 anställda, varav ett 80-tal vid huvudkontoret och fabriken i Sibbhult i nordöstra Skåne.

— Vi bedömer att vi står inför ett genombrott då vi blivit mindre beroende av byggindustrin och arbeta mer med offshore- och processindustrin, säger Peter Svensson.

Midwaykoncernen omsatte totalt 2,4 miljarder under 2013 med ett resultat efter skatt på -16 miljoner.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]