fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fehmarn måste fram ur garderoben

Kort sagt: I Berlin ligger Danmarks och Sveriges ambassader sida vid sida. Men perspektiven mot Fehmarn Bält-förbindelsen har inte något större utrymme.
I synnerhet Sverige ser ut att ha gett upp hoppet om att få ut något av projektet. Fehmarn måste nu få lämna sitt hemliga liv i garderoben.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

BERLIN. Det återförenade Berlin gav Danmark och Sverige tillsammans med övriga nordiska länder en enastående chans till samarbete. Det manifesterades i en arkitektonisk pärla med ett sammanbyggt, nordiskt ambassadkomplex på Rauchstra_e 1.

De senaste veckorna har Rapidus utsände under en tid i Berlin sökt med ljus och lykta efter samarbete mellan Danmark-Sverige-Tyskland. Speciellt på näringslivsområdet, nu fram mot Fehmarn-förbindelsens öppnande år 2021.

* Har de danska och svenska ambassaderna några initiativ för att understödja näringslivsutvecklingen i samband med etableringen av Fehmarn-förbindelsen?

* Spelar Öresundsregionen en roll i ett danskt samarbete riktat ner mot Tyskland, som i de bästa av världar senare skulle kunna bli en slags utvidgad Öresundsregion?

Det nedslående är att Sverige och Danmark, från knutpunkten i Berlin, inte har några planer för att påverka sina tyska kollegor. Det finns heller inga konkreta idéer på utvidgat framtida samarbete mellan Sverige och Danmark.

Handelsavdelningarna på ambassaderna hänvisar istället till String-samarbetet mellan Schleswig-Holstein, Hamburg, Själland, Region Hovedstaden/Köbenhavn och Skåne.

Men aktörerna i String träffas bara en gång om året, i ett ”politiskt forum”. Faktum är att trots det flotta namnet är genomslagskraften begränsad. Målet är annars en gemensam arbetsmarknad och en gemensam forskningsregion, för att ge ett par exempel.

Låter detta bekant från 15 år av Öresundspolitik?

Nu är brist på politiskt fokus inte bara ambassadernas fel. Det finns en överväldigande tystnad i Sveriges medier och bland svenska politiker om Fehmarn Bält-förbindelsen. Medierna verkar inte alls ha fångat perspektivet:

Fehmarn Bält är också Sveriges nya snabbförbindelse ner till den europeiska marknaden. Fehmarn kan lyfta Sydsverige nu när potentialen för Öresundsregionen ser ut att ha nått status quo, med avsaknad av vision och fokus.

En sådan praktisk pusselbit som tunnelbygget, som startar nästa år, borde vara högintressant för svenskarna. Nyligen öppnade Femern A/S en upphandling av installationsuppdrag för en miljard kronor till tunnelns elektriska och mekaniska innanmäte. Dessa EU-upphandlingar är uppdelade i underentreprenader, vilket gör det attraktivt också för mindre företag i Danmark och Sverige att vara med i kampen om affärerna. Expertisen från bygget av Öresundsbron finns ju fortfarande.

En annan organisation, Femern Belt Development, gläds åt att de mindre företagen har en chans. Till hösten körs Femarnbelt Days i Köpenhamn, mellan 30 september och 2 oktober, och det brukar vara hundratals ute från näringslivet på plats. Så för företagare är projektet uppenbarligen intressant, men var är svenskarna?

Sverige kan ju också se fram mot en tunnel med ny fyraspårig motorväg och en dubbelspårig, elektrifierad järnväg på 19 kilometer. Alltihop placerat i sänktunnelelement, precis som i Öresundsförbindelsen.

Kanske beror det svala intresset på det ÄR ett danskt projekt. Danska statens Femern A/S finansierar förbindelsen, medan tyskarna står för det tyska markanläggningsarbetet.

Istället rapporterade Sydsvenskan helt symptomatiskt nyligen om den nära, svenska vinkeln i en ganska luftig nyhet: Möjligheten till ett bygge av en 10 mils tunnel mellan Skåne och Stralsund, i tyska Vorpommern, vilken nu stöds av den tyska politikern Christian Pegel, transportminister i Mecklenburg-Vorpommern.

Det är uppenbart att det saknas svenskt perspektiv mot Fehmarn-projektet.

* Fehmarn är bland de viktigaste argumenten för fler Öresundsförbindelser. Utan ökad trafik över Fehmarn Bält kommer en HH-förbindelse och svenskarnas önskan om dansk markanläggning stå obesvarad. Också Malmö-Köpenhamns förslag på en Öresundsmetro måste ses i ljuset av ökad persontrafik i tågförbindelserna ner mot Tyskland.

* Skåne har som svensk provins hela tiden haft mer nytta av den danska huvudstadsregionen, än omvänt. Bättre trafik- och näringslivsförbindelser mot den gigantiska marknaden i Nordtyskland är avgörande för att Malmö/Lund/Helsingborg/Kristianstad ska kunna lyfta sig från att vara just en provins utan större europeisk betydelse, till ett nordeuropeiskt centrum.

Därför är beskeden från Rauchstra_e 1 i Berlin nedslående. Vi vet från Öresundsförbindelsen att större samarbeten ska påbörjas i god tid och backas upp av ett engagemang. Speciellt svenskarna måste nu vakna. Fehmarns hemliga liv skadar svenskt näringsliv mer än vad den allmänna mediebilden visar.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: I Berlin ligger Danmarks och Sveriges ambassader sida vid sida. Men perspektiven mot Fehmarn Bält-förbindelsen har inte något […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.