lördag 20 april 2024

inloggad som

Fusionerande bank reggar namnet Sparbanken Skåne

Den tekniska fusionen mellan Färs & Frosta Sparbank och Sparbanken 1826 kryper allt närmare. Ännu har inget namn på nya banken presenterats, men Rapidus kan idag avslöja att Sparbanken Skåne registrerats som ett tänkbart alternativ.

Bolagsverket godkände igår Sparbanken Skåne som en ny bifirma till Sparbanken 1826. Det handlar om en ren namnregistrering. Den framtida storbank som 1826 och Färs & Frosta bygger ska bli ett aktiebolag till sin form, och kommer att baseras på Färs & Frosta Sparbank AB.

Bankernas samarbetspartner Swedbank äger sedan tidigare varumärket Sparbanken Skåne, men har gett sitt medgivande till de fusionerande parterna att använda namnet.

Bo Bengtsson, vd på Sparbanken 1826, är sparsam med kommentarerna.

Vad ska ni ha denna bifirma till?

Bo Bengtsson— Det får vi se. Vi håller på att säkra upp några olika namn. Detta finns med som ett av tre klara alternativ i en slutdiskussion. Det var starkt av dig att hitta detta, säger Bo Bengtsson till Rapidus.

Er konkurrent Sparbanken Öresund äger EU-varumärket Skånes Sparbank. Kommer ni få ha Sparbanken Skåne i fred?

— Vi tittar just nu på de juridiska och marknadsmässiga aspekterna av det hela, säger Bo Bengtsson.

I ett styrelseprotokoll som bifogats ansökan till Bolagsverket står att bifirman Sparbanken Skåne ska användas ”för den del av verksamheten som bedrivs i södra Skåne”.

Det var i augusti ifjol som Sparbanken 1826 i Kristianstad och Färs & Frosta Sparbank i Lund gick ut med planerna på att bilda en ny jätte, med 300.000 kunder och en affärsvolym på 120 miljarder kronor. Den tekniska fusionen sker till hösten.

Styrelseordförande blir Färs & Frostas vd Bertil Engström, medan Bo Bengtsson på 1826 blir vd. Det nya sparbanksaktiebolaget kommer att ägas till 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826, till 35 procent av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och till 30 procent av Swedbank.

Kristian Svensson

Den tekniska fusionen mellan Färs & Frosta Sparbank och Sparbanken 1826 kryper allt närmare. Ännu har inget namn på nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.