lördag 18 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Respiratorius vd Johan Drott…

… som får in nio miljoner kronor i riskkapital från nya ägare.

Hur lätt är det att hitta den här typen av riskkapital?

johan_drott— Just nu är bioteknikmarknaden het. Har man bra projekt på gång är det en god möjlighet, och Respiratorius är inne i en väldigt spännande period.

Vem slantar upp?

— En grupp privata svenska investerare där flera tidigare investerat inom biotekniksektorn.

Miljonerna ska främst gå till fas IIa-studier av Val-001, er läkemedelskandidat mot cancer i lymfsystemet. Hur länge räcker pengarna?

— Fram över fas IIb-studier. Under 2014 hoppas vi slutföra rekryteringen av tjugo patienter till fas IIa-studien. Målet är att komma igång med fas IIb under 2015.

Ni skriver att godkännandeprocessen kan snabbas upp av att Val-001 baseras på substanser som redan används för läkemedel i andra sammanhang. Hur stor skillnad gör det?

— Det gör stor skillnad, vi har till exempel sluppit toxikologiska studier. Det är svårt att sia om hur godkännandeprocessen kommer gå, men sannolikt är det flera år vi kommer att spara.

Respiratorius grundades ursprungligen kring läkemedelskandidater mot KOL och astma. Hur går det för dessa projekt?

— Resp-3000 är under utvärdering hos Genovis, målet är att sluta avtal med Genovis om att de förvärvar rättigheterna. Sedan har vi Resp-1000 och Resp-2000 där vi söker större läkemedelsbolag som kan ta över.

Lundabaserade Respiratorius är noterat på Aktietorget och har ett fåtal anställda. Största ägare innan nyemissionen är Christer Fåhraeus samt Johan Drotts bolag Valcuria Holding.

Erik Olausson

… som får in nio miljoner kronor i riskkapital från nya ägare. Hur lätt är det att hitta den här […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]