fredag 10 maj 2024

inloggad som

Höga värderingar utmanar skånska börsledningar

Kort sagt: Marknaden har genom att lyfta värderingarna sett till att skapa rejäla utmaningar för de skånska börsjättarna. Bra konjunktur, stark organisk tillväxt samt lyckade förvärv är några av de ingredienser som krävs i den skånska börsmixern för att företagen ska kunna leva upp till sina höga värden.

Av Anders Haskel, gästskribent

2013 var ett mycket bra börsår. En genomsnittlig svensk börsaktie gav en avkastning på mer än 25 procent. Ändå har vinstutvecklingen i många bolag varit medioker. Det betyder att förväntningar byggts in i värderingarna på börsen som ställer krav på leverans i form av högre vinster i år och kommande år. Detta gäller inte minst storföretagen i sydvästra Skåne.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsens Large Cap-lista med företag med börsvärden över en miljard euro, som Rapidus tidigare uppmärksammat, utökats med två bolag med huvudkontoret i Malmö. Det handlar om Aarhus Karlshamn (AAK) samt Hexpol. Sedan tidigare befinner sig Alfa Laval, Axis och Trelleborg i börsens finrum.

Samtliga dessa företag kunde i fjol glädja sina aktieägare med en kurstillväxt i linje med eller betydligt över börsens genomsnitt. Högst på prispallen hamnade Trelleborg vars aktie steg med cirka 60 procent. Uppgången var driven av förbättrad lönsamhet som väckte förhoppningar om framtida vinstökningar. Och dessa måste komma.

Även om Trelleborg visar upp en hög lönsamhet och ett av sina bästa ekonomiska resultat någonsin när bokslutet presenteras om två veckor så är de historiska vinsterna långt ifrån tillräckliga för att försvara aktiens värdering på börsen. Bolaget bör helst presentera något offensivt drag under året för att försvara sin värdering.

Samma sak gäller egentligen också de fyra andra skånska börsjättarna. Positiva nyheter måste förr eller senare presenteras för att börsvärdena långsiktigt ska gå att räkna hem.

Om vi tar dem i bokstavordning så handlar det för AAK:s del om att ytterligare stärka sin position som världsledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter. Bolaget måste fortsätta visa en stabil organisk tillväxt för att leva upp till marknadens förväntningar. För någon vecka sedan presenterade AAK, som bolaget formellt kommer att byta namn till längre fram i vår, ett nytt aktivitetsprogram för åren 2014-2016. Bland annat poängteras betydelsen av en ökad närvaro och stärkt fokus på Asien.

Just Asien är med drygt en tredjedel av omsättningen också viktigt för verkstadskoncernen Alfa Laval. Bolaget måste dessutom ha hjälp av konjunkturen för att lyfta orderingång och försäljning som har stått och stampat på ungefär samma nivå i två års tid. De senaste årens siffror rimmar inte med den tillväxtvärdering som marknaden försett Alfa Laval med. För att leva upp till förväntningarna bör nog Alfa Laval utnyttja sina starka finanser till ett och annat värdeskapande förvärv under året som kommer.

Tillväxt är också vad som gäller för Axis, men i det här fallet ska allt komma på organisk väg. Den långsiktiga marknadstillväxten för nätverksvideoprodukter beräknas ligga runt 20-25 procent per år och Axis bör helst växa i samma takt. På kort sikt varierar försäljningen kraftigt mellan kvartalen och när bolaget sände signaler till marknaden i december att försäljningen kommer att hamna en bit under målet dök aktien. En tröst är att dåliga nyheter från Axis ofta skapat bra köptillfällen för långsiktiga placerare.

För nästa högvärderade bolag, gummiföretaget Hexpol, är det däremot förvärv som gäller. Bolaget fick en tuff start på börsen efter avknoppningen från Hexagon strax innan finanskrisen bredde ut sig med all kraft hösten 2008. Från bottennoteringarna 2009 har aktien däremot varit en formidabel succé med en kurs som stigit mer än 3.000 procent!

Framgången har blivit möjlig genom vinsttillskott som kommit från några mycket lyckade förvärv. Samtidigt har förväntningarna inför framtiden stegrats. Eftersom de tidigare företagsköpen delvis finansierats med hjälp av nyemissioner har Hexpol bevarat en stark finansiell ställning som gör det möjligt att göra nya förvärv. Det är ingen vild gissning att vi kommer att få se något sådant i år.

Kort sagt: Marknaden har genom att lyfta värderingarna sett till att skapa rejäla utmaningar för de skånska börsjättarna. Bra konjunktur, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.