söndag 19 maj 2024

inloggad som

Slopad revisor ger kalla handen hos skånska banker

I förra veckan kunde Rapidus berätta att antalet skånska revisionsberättelser med anmärkning minskat med 73 procent på tre år. Men att fler tveksamma årsredovisningar slinker igenom systemet har inte påverkat verksamheten hos de skånska bankerna. De nekar helt enkelt att låna ut pengar till bolag utan revisor.

Orsaken till den kraftiga minskningen i antalet årsredovsiningar som får anmärkning vid revisionen är en lagändring från 2010 som ger mindre aktiebolag rätt att helt slopa revisor. En åtgärd som Revisorsnämnden är starkt kritisk till.

— Det är ett kvalitativt problem om revisorer ska ändra fokus till annat än revision. Vi går från ett läge där en särskilt utbildad person ska granska finansiell information till ett läge där företaget själv ska välja tjänster på en marknad där revisorer är i konkurrens med andra yrkesgrupper, säger nämndens chefsjurist Adam Diamant.

Att välja bort en kostsam revision kan vara en besparing för det enskilda företaget. Men i andra vågskålen ligger risken för allmänt sämre kreditinformation, menar Tomas Petzäll, chefsjurist på Bankföreningen.

— Vi yttrade oss tveksamt till lagförslaget när det kom av just den anledningen. Revisionen är en garanti för bankens vidkommande, säger han.

På skånska banker har kreditförfrågningar från revisionslösa aktiebolag hittills inte varit ett stort problem. Bankerna säger helt enkelt nej till dessa bolag.

— Vi har inte haft några affärer med kunder utan bokslut eller revisor, säger Johan Dahlgren, kontorschef på Sparbanken Syd.

— Företagen måste plocka in revisor annars blir det ingen kredit, säger Erik Bredberg, kontorschef på Handelsbanken Malmö city.

Vibeke Hjalmers

I förra veckan kunde Rapidus berätta att antalet skånska revisionsberättelser med anmärkning minskat med 73 procent på tre år. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]