fredag 17 maj 2024

inloggad som

Färre tveksamma bokslut fångas upp i Skåne

Tuffare klimat för revisorer, sämre kvalitet i årsredovisningar och fler ogranskade bokslut. Det är några av resultaten från lagändringen 2010 då mindre aktiebolag fick rätt att välja bort revision. I Skåne har antalet revisionsberättelser med kritik sjunkit drastiskt.

— Företagen tar för lätt på det här, säger Bo Lagerqvist på Bolagsverket.

Rapidus kan i dag berätta att antalet så kallade orena revisionsberättelser vid Skatteverkets sju Skånekontor på tre år minskat med hela 73 procent. År 2010 var de 2.793 stycken, förra året bara 759.

De vanligaste problemen som gör att ett företag får en oren revisionsberättelse är att man tagit förbjudna lån i företaget eller att man driver verksamheten med förbrukat kapital, berättar Bengt Skough på branschföreningen för revisorer, FAR.

— Båda innebär brott mot aktiebolagslagen. Företag kan även få anmärkning för att man betalat skatter och avgifter för sent. Det är ju inte så att dessa problem har försvunnit bara för att det inte finns någon som flaggar upp för dem, säger han till Rapidus.

Enligt Skough har lagändringen inte inneburit uppsägningar eller konkurser i revisionsbranschen — men enmansbyråer har tappat i kundunderlag och omsättning.

Regeringen införde reglerna för att förenkla administrationen för småföretagare, men också på Bolagsverket är man bekymrad över utvecklingen. Bo Lagerqvist, enhetschef för registeravdelningen, säger att kvaliteten på de små aktiebolagens årsredovisningar har blivit kraftigt försämrad och att antalet förseningsavgifter och likvideringar har ökat.

— Vissa årsredovisningar kan man inte ens tolka som en årsredovisning, det är bara en A4 med handskrivna siffror, säger han.

Utan revisionsberättelse blir det svårt för bland annat affärspartners, kreditvärderingsinstitut, banker och investerare att bedöma kvaliteten i ett företag, menar Bo Lagerqvist.

— Revisionsberättelsen har fungerat som en typ av signal för omvärlden. Det är många företag som tar för lätt på det här.

Vibeke Hjalmers

Tuffare klimat för revisorer, sämre kvalitet i årsredovisningar och fler ogranskade bokslut. Det är några av resultaten från lagändringen 2010 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]