måndag 15 april 2024

inloggad som

Schörlings Malmöföretag flyttas upp till large cap

Sedan årsskiftet är Malmö tillbaka i Stockholmsbörsens finrum. AarhusKarlshamn och Hexpol kliver upp till large cap och handlas nu på samma lista som Alfa Laval, Axis och Trelleborg.

Längre tillbaka i tiden har Malmö haft storheter som Skanska och Sydkraft på börsens large cap-lista, de senaste åren har det dock varit mer frånvaro än närvaro. Men vid den senaste OMX-revisionen hade både fettförädlaren AarhusKarlshamn och polymerkoncernen Hexpol uppnått ett börsvärde på över en miljard euro, och flyttades vid årsskiftet upp från mid cap.

Georg_Brunstam— Vi har haft en bra utveckling och växt successivt. Tredje kvartalet var vårt bästa någonsin och vi är glada och stolta över att tillhöra de stora bolagen i Sverige. Det betyder mycket för oss som arbetar i företaget, säger Hexpols vd Georg Brunstam till Rapidus.

Gemensamt för Hexpol och AarhusKarlshamn, förutom att de är Malmöbaserade, är storägaren och styrelseordföranden Melker Schörling. Genom sina bolag MSAB och BNS Holding äger han 26 respektive 35 procent av Hexpol och AarhusKarlshamn.

Ytterligare ett Skånebolag som flyttat upp ett snäpp på börsen är Nederman i Helsingborg som gått från small cap till mid cap-listan. Nederman rapporterar just idag, onsdag, om en stororder på 93 miljoner kronor från amerikanska Gildan Yarns gällande ett system för luftfiltrering och luftkonditionering till en fabrik för bomullsgarn i North Carolina.

Jennie Lorentsson

Sedan årsskiftet är Malmö tillbaka i Stockholmsbörsens finrum. AarhusKarlshamn och Hexpol kliver upp till large cap och handlas nu på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.