3D-utskrifter i olika metaller kan bli ett av industribolaget Höganäs starka ben i det framtida livet utanför börsen. Styrelsen har fattat beslut om att en ny generation 3D-skrivare ska tas fram — och det kan bli aktuellt att hyra ut dem.
För drygt ett år sedan köpte metallpulverbolaget Höganäs upp hårdvaruutvecklaren Fcubic i Göteborg. Grundaren Urban Harrysson, en 3D-printer och ett antal patent flyttades över till Höganäs och bolaget Digital Metal skapades.
I dag, ett år senare är utvecklingen av 3D-skrivare en prioriterad del i Höganäs forsknings- och utvecklingsverksamhet. Skrivarmodellen för föremål i rostfritt stål som tagits i bruk under året har fungerat så bra att styrelsen gett Digital Metal uppdraget att bygga två till under nästa år. För ändamålet har bolaget tagit över en intilliggande lokal på 300 kvadratmeter.
— Vi började ganska snabbt leverera och fakturera delar som är svåra att ta fram på traditionellt vis, främst inom design- och industrisegmenten. Vi strävar hela tiden efter att hitta nya ben att stå på, och det här är ett nytt användningsområde för metallpulver som bedöms som mycket stort, säger Digital Metals chef Ralf Carlström till Rapidus.
Traditionellt sett har Höganäs varit en materialproducent, men med Digital Metal blir koncernen alltså också maskintillverkare. Vd Alrik Danielson bedömer i senaste årsredovisningen marknadspotentialen på området till en miljard dollar, främst inom industri, konsumentdesign och medicinteknik.
— Utmaningen är att tänka i nya banor och förstå vad den här tekniken kan göra, säger Ralf Carlström.
Tidigare i år köpte ägarfamiljen Lindén tillsammans med Wallenbergarnas FAM ut Höganäs från börsen. Bolaget omsatte i fjol 6,7 miljarder kronor och årligen avsätts cirka tre procent (201 miljoner i fjol) till FoU, men Carlström vill inte avslöja hur mycket som går till Digital Metal.
Det som skiljer Höganäs 3D-skrivare från andra är främst att den kan göra mycket små komponenter med komplicerade tredimensionella former, med hög tolerans, ytfinhet och detaljrikedom, berättar Carlström när han visar printern för Rapidus.
I skrivaren byggs komponenterna upp i 45 mikrometer tjocka lager. På en timme printas drygt en centimeter och efter utskrift upphettas objekten till 1.400 grader. De krymper något och får en täthet på 95–97 procent, vilket är högre än standarden inom exempelvis bilindustrin.
De nya maskinerna som ska bygga efter årsskiftet kommer även kunna hantera pulver av titan, flera rostfria material samt koppar. På några års sikt tror Ralf Carlström att maskiner kan finnas ute hos kunder.
— Vi kommer inte att sälja maskinerna, men kan tänka oss att licensiera ut dem till specifika ändamål. Vi sitter på något så unikt att vi vill ha kontroll över det så länge vi kan, säger Carlström.
Jennie Lorentsson