Rapidus kan i dag berätta att AnaMars ägare stoppar in 30 miljoner kronor i bolaget för att ta dess främsta läkemedelskandidat genom en fas II-studie. Substansen, utvecklad vid forskningsavdelningen i Lund, ska kunna motverka smärta och är i förlängningen tänkt som ett läkemedel mot ledgångsreumatism och artros.
Ledgångsreumatism beror i hög grad på inflammation. AnaMars substans har i djurstudier visat sig ha antiinflammatorisk och smärtstillande effekt samt tycks ha förutsättningar att stoppa bildning av bindväv vid fibros. I en studie på patienter där ledbrosk bryts ner har företaget nu valt att studera substansens påverkan på smärta, och samtidigt få en indikation på dess antiinflammatoriska effekt.
AnaMar bildades 1998 och sysselsätter i dag 14 anställda, varav 11 arbetar vid forskningsenheten på Ideon i Lund. Huvudkontoret finns i Göteborg.
Ett av dagens mest använda läkemedel mot ledgångsreumatism är cellgiftet metotrexat som har en låg behandlingskostnad per patient, runt 100 dollar per år, men som efter en tids användning oftast behöver kompletteras med annan terapi. Modernare, biologiska, läkemedel är ungefär 100 gånger dyrare och fungerar i endast strax över hälften av fallen, upppger AnaMars vd Owe Gårlin.
— Vi vill komma in i segmentet mellan de äldre, billigare respektive de nya, dyrare medicinerna där det egentligen inte finns något idag, med en substans som kan tas som tablett, säger Owe Gårlin som har en bakgrund som vd för dåvarande Zeneca i Sverige och Sanofi i Norden.
Bolagets substans AMAP102 är en så kallad perifer serotoninreceptor-antagonist. Effekten är bland annat att substansen i förlängningen hämmar ett kroppseget ämne, TNF-alfa, som triggar igång inflammationer i kroppen. Detta gör den genom att blockera receptorer för serotonin utanför centrala nervsystemet.
En fas II-studie med 120 patienter har startats i Polen och Sverige och beräknas vara klar till sommaren. Därefter vill bolaget hitta en partner för att driva projektet vidare genom fortsatta studier på patienter.
Emissionen är garanterad av huvudägare Staffan Encrantz, som äger 99 procent av aktierna och har ett förflutet inom ABB. Total har bolaget ett 50-tal aktieägare. Sedan 2005 har forskningen kostat 30-40 miljoner kronor årligen.
Elisabet Ottosson