torsdag 21 november 2024

inloggad som

30 miljoner till studie för läkemedel från Lund

|  , , ,
|  ,

Rapidus kan i dag berätta att AnaMars ägare stoppar in 30 miljoner kronor i bolaget för att ta dess främsta läkemedelskandidat genom en fas II-studie. Substansen, utvecklad vid forskningsavdelningen i Lund, ska kunna motverka smärta och är i förlängningen tänkt som ett läkemedel mot ledgångsreumatism och artros.

Ledgångsreumatism beror i hög grad på inflammation. AnaMars substans har i djurstudier visat sig ha antiinflammatorisk och smärtstillande effekt samt tycks ha förutsättningar att stoppa bildning av bindväv vid fibros. I en studie på patienter där ledbrosk bryts ner har företaget nu valt att studera substansens påverkan på smärta, och samtidigt få en indikation på dess antiinflammatoriska effekt.

AnaMar bildades 1998 och sysselsätter i dag 14 anställda, varav 11 arbetar vid forskningsenheten på Ideon i Lund. Huvudkontoret finns i Göteborg.

Ett av dagens mest använda läkemedel mot ledgångsreumatism är cellgiftet metotrexat som har en låg behandlingskostnad per patient, runt 100 dollar per år, men som efter en tids användning oftast behöver kompletteras med annan terapi. Modernare, biologiska, läkemedel är ungefär 100 gånger dyrare och fungerar i endast strax över hälften av fallen, upppger AnaMars vd Owe Gårlin.

— Vi vill komma in i segmentet mellan de äldre, billigare respektive de nya, dyrare medicinerna där det egentligen inte finns något idag, med en substans som kan tas som tablett, säger Owe Gårlin som har en bakgrund som vd för dåvarande Zeneca i Sverige och Sanofi i Norden.

Bolagets substans AMAP102 är en så kallad perifer serotoninreceptor-antagonist. Effekten är bland annat att substansen i förlängningen hämmar ett kroppseget ämne, TNF-alfa, som triggar igång inflammationer i kroppen. Detta gör den genom att blockera receptorer för serotonin utanför centrala nervsystemet.

En fas II-studie med 120 patienter har startats i Polen och Sverige och beräknas vara klar till sommaren. Därefter vill bolaget hitta en partner för att driva projektet vidare genom fortsatta studier på patienter.

Emissionen är garanterad av huvudägare Staffan Encrantz, som äger 99 procent av aktierna och har ett förflutet inom ABB. Total har bolaget ett 50-tal aktieägare. Sedan 2005 har forskningen kostat 30-40 miljoner kronor årligen.

Elisabet Ottosson

Rapidus kan i dag berätta att AnaMars ägare stoppar in 30 miljoner kronor i bolaget för att ta dess främsta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.