torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Skånsk elektroniktillverkare tar över Entomed

Midway Holding-ägda elektroniktillverkaren Onrox, med en omsättning på drygt 100 miljoner kronor, tar över den väsentliga delen av medicinteknikbolaget Entomed i Malmö, vars juridiska enhet i dagarna begärts i konkurs av ägaren.

Onrox har sedan femton år producerat elektroniken till Entomeds audiometrar för hörseltester, som sedan starten 1986 bland annat sålts till primärvården i Norden och internationellt. År 2011 hade Entomed en omsättning på elva miljoner kronor och en personalstyrka på sju personer. Efter att ha lagt ut delar av produktionen på underleverantörer var det i fjol fyra anställda kvar i företagsgruppen och omsättningen låg kvar på samma nivå.

Vd och ägare Christer Lundqvist har nu avyttrat produkträttigheterna för hörseltesterna till Onrox nybildade dotterbolag Entomed Production, men han fortsätter att sälja instrumenten på provisionsbasis. Lundqvist vill inte ge några kommentarer om köpeskillingen i samband med affären, men berättar för Rapidus att anledningen var brist på rörelsekapital.

— När vi fick en stororder på 500 audiometrar till Kina valde jag att sälja produkträttigheterna för att klara de tuffa tidsmässiga leveransåtagandena och därmed kunna expandera verksamheten, säger han och uppger att även åldersskäl låg bakom.

Normalt säljer bolaget runt 800 instrument per år. Redan i våras tog Onrox över logistiken för instrumentet, inklusive montering och slutleverans till kund. En anställd följer med i försäljningen.

— Vi har mer kapital bakom och större möjlighet att utveckla produkterna och satsa för framtiden, säger Onrox vd Ulf Jönsson till Rapidus.

Rättigheterna till en ljudmätare som registrerar ljudnivån i lokaler, och som endast haft en blygsam omsättning, har lagts i bolaget Entomed Prevention som ägs av Christer Lundqvist.

Elisabet Ottosson

Midway Holding-ägda elektroniktillverkaren Onrox, med en omsättning på drygt 100 miljoner kronor, tar över den väsentliga delen av medicinteknikbolaget Entomed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad