söndag 19 maj 2024

inloggad som

Sammanslagning ska lyfta LU:s innovationskraft

|  ,
|  

Lunds universitet vässar organisationen för att kamma hem mer forskningsmedel i den allt hårdare nationella och internationella konkurrensen. Detta för att kunna producera fler innovationer. I en ny sektion — Forskning, samverkan och innovation — samlas följande enheter: LU Innovation System, LU Open, Forskningsservice, Etikprövningsnämndens kansli, Donatorrelationer samt Regional samverkan.

Förändringen träder i kraft 1 januari 2014. Chef för den nya sektionen med ett 50-tal personer blir Klas Malmqvist, som i dag basar för Forskningsservice vid universitetet. Förändringen kommer att innebära ett ändrat arbetssätt med en ökad koordinering mellan enheterna, som redan i dag har verksamhet riktade åt likartat håll.

foto: Anna Johansson— Vi ska ge ännu bättre stöd vid finansieringsansökningar till forskningsprojekt, säger Klas Malmqvist, och refererar till både helt akademiska projekt och projekt i samarbeten med olika företag.

Dessutom diskuterar universitetet att upprätta en specifik kontaktpunkt för externa parter, exempelvis företag som vill få kontakt med universitetet, och som inte har en upparbetat kanal. Arbetsnamnet är LU Kontakt och funktionen kommer att ligga under den nya sektionen, enligt Klas Malmqvist.

Europeiska medel är en stor del av universitetets forskningsfinansiering. I Horizon 2020, EU:s nya ramprogram för forskning och innovation under 2014-2020 med en totalbudget på 70 miljarder euro, är det större krav på att ha med innovationstänket redan i ansökan.

— De politiska intentionerna är tydliga både nationellt och inom Europa: att det behövs fler innovationer som kan generera företag. I dag blir det för lite slutresultat av all forskning som görs med hjälp av offentliga medel, säger Klas Malmqvist.

Elisabet Ottosson

Lunds universitet vässar organisationen för att kamma hem mer forskningsmedel i den allt hårdare nationella och internationella konkurrensen. Detta för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]