tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Flatfrog reser ytterligare 65 miljoner

Lundabolaget Flatfrog närmar sig sin första affär där pekskärmstekniken integreras i datorer för konsumentmarknaden. För att elda på utvecklingen pumpar tungviktarna Intel Capital, Invus och Sunstone Capital in 65 nya miljoner i verksamheten.

Flatfrogs optiska teknik gör att pekskärmen kan registrera rörelserna för tiotals fingrar samtidigt. 2012 lanserade bolaget en 32-tumsskärm avsedd för informationsskyltar och andra sammanhang där flera personer ska samsas om samma skärm. Men försäljningen går trögt och ledningen har nu övergett det spåret, uppger styrelseordföranden Christer Fåhraeus.

christer_fahraeus2— Försäljningen rullar på, men vi lägger inga resurser på den, säger han.

Istället satsar bolaget på att sälja tekniken som en integrerad del av konsumentdatorer, där Flatfrog står för glasskivan samt ett chip med nödvändig hård- och mjukvara för att förvandla en vanlig skärm till en tryckkänslig pekskärm. I första hand för 23-tums så kallade all in one-datorer, där hårddisken och processorn är inbyggd i samma modul som skärmen.

— De 65 miljoner kronorna ska gå till fortsatt expansion i Asien där vi ska få ordning på produktionen och kundanpassa tekniken. Vi jobbar nära ett antal potentiella kunder och hoppas snart kunna komma igång, men inget är klart än, säger Christer Fåhraeus.

Så sent som sommaren 2012 tog Flatfrog in 20 miljoner euro från främst Intel Capital och riskkapitalbolaget Invus. Inräknat den nya emissionen börjar det sammanlagda resta kapitalet närma sig en halv miljard kronor. Helt gratis är det dock inte att driva teknik- och marknadsutvecklingen — 2012 gjorde bolaget, som har ett 70-tal anställda, en förlust på 94,6 miljoner kronor.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.