måndag 4 december 2023

inloggad som

Uppsalaprofessor går in i Nanosep

Det lilla Ideonbolaget Nanosep Analytical har efter sin nystart för ett år sedan fått sin första produkt färdig för utlicensiering. Det är specifika nanopartiklar som är används för att separera molekyler i vätskeblandningar. I förra veckan blev Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi vid Uppsala universitet, ny delägare och styrelseledamot.

— Med Jonas Bergquists goda rykte och kunskap inom analytisk kemi ökar vår trovärdighet vid diskussioner med globala aktörer som vill licensiera vår produkt, säger styrelseordförande PerÅke Oldentoft.

Nanopartiklarna kan användas i standardinstrument för så kallad kapillärelektrofores kopplad till masspektormetri, där molekyler i vätskeblandning först separeras i olika ämnen och därefter kan identifieras. Tänkta användningsområden är bland annat inom life science-forskningen.

Tekniken bygger på forskning vid Lunds universitet gjord av Peter Spegel och Peter Viberg. De försvann ur bolaget när det gick i konkurs för två år sedan. PerÅke Oldentoft och Patrik Söderlund, som båda var ledande i det tidigare bolaget, samt Jeanette Andersson, som även är projektledare på Connect Skåne, äger tillsammans 80 procent. Resten ägs av David Malmström, som stått för en stor del av utvecklingen, samt Jonas Bergquist.

Elisabet Ottosson

Det lilla Ideonbolaget Nanosep Analytical har efter sin nystart för ett år sedan fått sin första produkt färdig för utlicensiering. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad