tisdag 23 april 2024

inloggad som

Skånskt medicinteknikbolag öppnar filial i Brasilien

|  ,
|  

EQT-ägda Atos Medical expanderar genom att starta ett dotterbolag i Brasilien. Det är det 12:e dotterbolaget i ordningen, som kommer strax efter Japanfilialens öppnande i januari. På huvudkontoret i Hörby växer bolaget samtidigt med en handfull nya personer inom produktutvecklingen.

Medicinteknikbolaget Atos Medical har specialiserat sig på produkter inom öron-näsa-halsområdet. Storsäljarna är en röstventil och en konstgjord näsa för fukt- och värmeväxling, som båda utformats speciellt för strupcanceropererade.

Bolaget har ökat från ett tiotal personer 1990 till dagens runt 430 anställda globalt.

Tommy Hedberg— En stor del av vår framtida tillväxt kommer att ske i utvecklingsländerna. Strupcancer är en cancertyp som ökar mer i dessa länder än Västeuropa då den ofta beror på rökning, säger bolagets vd Tommy Hedberg.

Brasilien är en av världens största marknader för medicinteknik, på sjätte plats inom några år, enligt Tommy Hedberg. Han beräknar att antalet struphuvudoperationer i Brasilien är cirka 60 gånger fler per år än i Sverige, där det görs cirka 50 årligen.

Tommy Hedberg uppskattar att det tar fem år att bygga upp marknaden. Bolaget har i tio år haft avtal med en lokal distributör i Brasilien och har nu i oktober, i samband med bildandet av dotterbolaget, tagit över en femhövdad personalstyrka och en kundlista från distributören.

Expansionen fortsätter som planerat i det japanska dotterbolaget. Sedan starten i januari har säljarna tagit 40 nya sjukhus som kunder.

I Hörby har Atos Medical 180 anställda. Bolaget grundades 1986 och ägs av Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT.

Elisabet Ottosson

EQT-ägda Atos Medical expanderar genom att starta ett dotterbolag i Brasilien. Det är det 12:e dotterbolaget i ordningen, som kommer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad