fredag 10 maj 2024

inloggad som

Alligator tar in 40 miljoner från Investor – köper Stockholmsbolag

Alligator Bioscience är ett stämmobeslut ifrån att köpa Stockholmsbolaget Atlas Therapeutics, med Lunds universitets vicerektor Carl Borrebaeck och den meriterade proteinforskaren Mathias Uhlén i ägarlistan. Parallellt är bolaget i färd med att plocka in 80 miljoner kronor i en nyemission, där noterade riskkapitaljätten Investor står för hälften.

Mathias Uhlén är en av centralfigurerna bakom Human Protein Atlas, ett forskningsprojekt i miljardklassen som sysselsätter över tusen forskare i arbetet med att kartlägga de tiotusentals proteiner som bygger upp människokroppen. Projektet har resulterat i ett antal avknoppningsbolag, däribland Atlas Therapeutics, som är inriktat på terapeutiska antikroppar mot cancer.

Även Alligator Bioscience är fokuserat på antikroppar som slår ut cancertumörer och här ser vd Sibylle Lenz stora vinster i att kombinera bolagets läkemedelskandidater med Atlas Therapeutics molekyler.

Sibylle Lenz— Vi har behov av nya målmolekyler för cancer, det har Atlas Therapeutics, säger hon till Rapidus.

Atlas Therapeutics ägs i dag av en lång rad forskare med Mathias Uhlén och Carl Borrebaeck i spetsen. Med affären blir dessa istället delägare i Alligator Bioscience. Alligator får i sin tur en ny utpost i Stockholm med en handfull anställda. De drygt 25 anställda som arbetar på Medicon Village i dag blir kvar i Lund.

— Vi ska fortfarande ha basen här där vi har möjlighet att växa och rekrytera från hela Öresundsregionen. Dessutom finns den infrastruktur vi behöver här, säger Sibylle Lenz.

Affären måste formellt godkännas på en extrastämma om några veckor. Då ska även den planerade nyemissionen klubbas, där ett dotterbolag till Investor går in med 40 miljoner kronor. Resterande 40 miljoner räknar bolaget med att få in från nya och gamla ägare. Bland dessa finns Sunstone Capital, Sydsvensk Entreprenörfond, Stena och affärsängeln Staffan Rasjö.

I våras blev Investor delägare i ett annat läkemedelsbolag i Lund: Active Biotech. Där köpte Investor 8 procent av aktierna för 270 miljoner kronor.

Erik Olausson

Alligator Bioscience är ett stämmobeslut ifrån att köpa Stockholmsbolaget Atlas Therapeutics, med Lunds universitets vicerektor Carl Borrebaeck och den meriterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.