tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Merck backar upp cancerprojekt vid Lunds universitet

Ledningen för forskningscentret Create Health filar på en Vinnova-ansökan på uppåt 50 miljoner kronor för att utveckla nya metoder att skräddarsy cancervården efter varje patient. Med på ansökan är bland andra Region Skåne och läkemedelsjättarna Merck och Bristol-Meyers Squibb.

Målet är att Lund ska bli en nationell nod för individanpassad behandling, i första hand inom cancervård.

— Samarbetet med Merck blir i form av ett pilotprojekt inom detta för att titta på hur man kan dela upp patienterna i grupper utifrån vilken behandling de ska ha. Vi kommer framförallt arbeta utifrån cancer, men principerna med individanpassad sjukvård är applicerbara även på andra sjukdomsområden, säger Ulrika Ringdahl, forskningskoordinator på Create Health.

Konsortiet var ett av 14 som i somras fick 400.000 kronor i bidrag från Vinnova för att planera och utforma ansökan att starta ett så kallat strategiskt innovationsområde. Finansieringen ligger på 10-50 miljoner kronor, med krav på lika mycket motfinansiering från industrin. Några konkreta löften på den fronten har Ulrik Ringdahl ännu inte fått, men Bristol-Meyers Squibb stod med som partner när Vinnova beviljade de 400.000 kronorna och med Merck finns ett intentionsavtal om samarbete med universitet.

— Vi diskuterar för tillfället med både Merck, Bristol-Meyers Squibb och Roche, som är mycket intresserade av att utveckla detta område, säger Ulrika Ringdahl.

Hon pekar även på en konferens om individanpassad cancervård som Create Health arrangerar i veckan, med Bristol-Meyers Squibb som en av huvudsponsorerna.

Create Health bildades som ett tvärvetenskapligt center för cancerforskning 2006 med finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Vinnova. Runt 200 forskare från LTH, medicinska fakulteten och naturvetenskapliga fakulteten är engagerade i olika hög grad.

Med 10,7 miljarder euro respektive 17,6 miljarder dollar i omsättning 2012 är Merck och Bristol-Meyers Squibb två av världens största läkemedelstillverkare. Bolagen är noterade på Frankfurt- respektive New York-börsen.

Erik Olausson

Ledningen för forskningscentret Create Health filar på en Vinnova-ansökan på uppåt 50 miljoner kronor för att utveckla nya metoder att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.