tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Göran Sjöberg på Sparbanken Öresund…

… som i dag presenterar ett samarbete med Europeiska Investeringsfonden (EIF) i syfte att kunna öka utlåningen till innovationsbolag med hög tillväxtpotential.

Vad innebär riskdelningsprojektet?

goran_sjoberg— Vi kommer att använda våra nuvarande låneprodukter, men bedöma ansökningar utifrån ett speciellt regelverk där företagen måste uppfylla vissa krav, mestadels runt sin tillväxt. EIF går sedan in och garanterar 50 procent av eventuella kreditförluster. Genom garantin förbättras också vår kapitaltäckningskvot. Lånen har en löptid på upp mot sju år.

Hur stor är potten?

— Vi har möjlighet att låna ut 300 miljoner kronor över två år. Blir det succé, och om det finns efterfrågan, kommer vi eventuellt ansöka om förlängning.

Kostar detta er något?

— Ja, det kostar. EIF tar en samarbetsavgift på 0,25 procent av det aktuella kapitalet.

Varför gör ni detta?

— Samarbetet underlättar för små och mellanstora bolag att kunna få finansiering. Sedan finanskrisen 2008 har det blivit betydligt svårare att få till långfristiga krediter. Det är jätteviktigt för bygden att företagen som kan växa verkligen gör det. Finansieringen får inte vara ett hinder.

Hur unikt är detta riskdelningsprojekt?

— Vi är första banken i Norden, men ute i Europa finns ett antal andra liknande samarbeten.

EIF bildades 1994 och ägs till största delen av Europeiska Investeringsbanken. Tillsammans utgör de den så kallande EIB-gruppen.

Kristian Svensson

… som i dag presenterar ett samarbete med Europeiska Investeringsfonden (EIF) i syfte att kunna öka utlåningen till innovationsbolag med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.