torsdag 25 april 2024

inloggad som

Låt en bredare krets utveckla tanken med Ideon

Kristian analys2Kort sagt: Det är inte optimalt att ett enskilt fastighetsbolag kontrollerar Ideon. Istället borde en bredare krets av intressenter släppas in som delägare i strategibolaget bakom Sveriges största forskningspark, som firar 30 år idag.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Ideon har utvecklats i allt snabbare takt de senaste åren, men det har också konkurrenterna. Sveriges första forskningspark är fortfarande störst, men idag allt annat än unik.

Dragkampen om innovationsbolagen är benhård, inte minst i nordöstra Lund där fastighetsägare som Wihlborgs, Briggen, Medicon Village och Vasakronan slåss sida vid sida för att fylla tusentals kvadratmeter kontor.

Att driva forskningspark är ingen lukrativ affär. Det är ett kraftprov i flexibilitet, där det uttalande målet är att hyresgästerna gång på gång ska växa ur sina lokaler. Spelreglerna innebär samtidigt att många går i konkurs eller avvecklas.

De renodlade forskningsparkerna har delvis ett samhällsutvecklande uppdrag. Hos Ideon kommer direktivet ursprungligen från varumärkesägaren, stiftelsen SUN, grundad av Länsstyrelsen, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren samt Lunds universitet. Tanken har varit att stödja kommersialisering av forskningsupptäckter vid universitetet.

Därför är det inte optimalt att börsnoterade Wihlborgs har majoriteten i styrbolaget Ideon AB. Det är just på dessa styrelsemöten, under ledning av ordförande Charlotta Falvin, som riktningen för Ideon läggs upp vad gäller verksamhet, marknadsföring och strategi.

Det som är bäst för fastighetsägaren Wihlborgs, behöver inte alltid vara bäst för samhällsutvecklaren Ideon.

Det är läge att släppa in nya aktörer i strategibolaget. Dessa bör också ha ett tydligt intresse i att lyfta den långsiktiga tillväxten i hela Lund, inte bara på Ideonområdet.

Som professor Lars Bengtsson påpekar i sin rapport om Ideon 2013 minskar betydelsen successivt av de fysiska lokalerna. Affärer, nätverk och virtuella organisationer sträcker sig kors och tvärs. Framtiden är global.

Sedan den 1 juli äger Wihlborgs samtliga hus på Ideon, till ett värde av cirka 2,5 miljarder kronor. I sommarens affär med Ikano fick Wihlborgs också 60 procent av Ideon AB, medan universitetet och kommunen i Lund sitter på 20 procent var.

Region Skåne skulle vara en utmärkt ny delägare, med fokus på positionering av Lund och Skåne globalt samt hur varumärket Ideon kan utnyttjas.

Vidare är en av de viktigaste utmaningarna för Ideon framöver att knyta ihop unga företag med etablerat näringsliv. De 30 år som gått har visat att om det är något teknikentreprenörer behöver hjälp med, så är det att tidigt komma ut och möta marknaden.

Tänk om något av Lunds storföretag kunde köpa in sig i Ideon AB, exempelvis Ericsson, Axis, Sony Mobile eller Gambro. Forskningsparken skulle direkt kunna ta ledartröjan i hur man jobbar effektivt för att knyta ihop offentligt innovationssystem med befintligt näringsliv.

Ideon kan bli aktören som på allvar kliver ur innovationsbubblan och tar ett aktivt grepp på utvecklingen av hela företagsklustret i nordöstra Lund.

Man skulle till och med kunna tänka sig att något annat fastighetsbolag, exempelvis Briggen som driver Edison Park, kliver in i strategibolaget för att lyfta frågan hur entreprenörsklimatet kan främjas framöver.

Alla har nämligen något att vinna på ökad tillväxt.

Som Rapidus berättade igår har företagen på Ideon de senaste tio åren ökat omsättningen med 80 procent, enligt Lars Bengtssons sammanställning. De som flyttat ut har växt från 2.200 till 3.700 anställda, Sony Mobile exkluderat.

Notera att just Sony Mobile i dag hyr av Vasakronan, medan en annan snabbväxande Ideonveteran, Axis, huserar hos Briggen. Även för konkurrerande fastighetsbolag blir det mer att bita i om kakan växer, än om vi ska slåss om smulorna i dag.

Forskningsparken Ideon har drygt 300 företag som tillsammans omsätter 4,2 miljarder kronor. Inräknat underleverantörer och de bolag som flyttat ut, beräknas Ideon ha varit med och skapat över 11.000 jobb. Vd är Hans Möller.

Rapidus skrev igår att brittiska hårdvarubolaget ARM, med 70 anställda i Lund, flyttar sin skånska verksamhet till Ideonområdet. Idag står det klart att det blir till Briggens fastighet Edison Park, som därmed är i det närmaste fullbelagd.

 

Kort sagt: Det är inte optimalt att ett enskilt fastighetsbolag kontrollerar Ideon. Istället borde en bredare krets av intressenter släppas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.