fredag 10 maj 2024

inloggad som

Ideons företag omsätter 4,2 miljarder

Teknik- och forskningsbolagen på Ideon i Lund har både blivit fler och större under de senaste tio åren. Rapidus har tagit del av huvuddragen i ekonomiprofessor Lars Bengtssons nya rapport om Ideon som presenteras imorgon.

Totalt har Ideon idag 313 företag med 2.400 anställda. Tillsammans omsätter de 4,2 miljarder kronor. Enligt rapporten är det en ökning med cirka 80 procent från 2003, då Lars Bengtsson lade fram en liknande undersökning inför Ideons 20-årsjubileum.

— Det ligger i sakens natur att bolagen ska växa. Resultatet är lite bättre än förra gången. Man har lagt i ytterligare en växel, samtidigt som det inte är tal om någon dramatisk förbättring, säger Lars Bengtsson som är professor i industriell ekonomi vid LTH.

De 236 företag som suttit på Ideon men idag flyttat ut omsätter tillsammans 4,8 miljarder kronor och har 3.700 anställda, enligt statistiken som baseras på enkäter och intervjuer under sommaren.

Sony Mobile i Lund lyfts också fram som ett utflyttat bolag. Trots nedskärningar senaste åren sysselsätter även den verksamheten fler idag än för tio år sedan, närmare bestämt runt 2.000 personer. Inräknas dessutom 3.300 anställda på underleverantörer till Ideonbolagen, betyder det att forskningsparken skapat en total arbetsmängd på 11.400 tjänster.

I rapporten konstateras att andelen life science-företag minskat på Ideon. Vidare efterlyser författarna Lars Bengtsson och doktoranden Kajsa Ahlgren mer internationellt arbete från Ideon i framtiden.

Imorgon firar Ideon 30 år med besök från bland andra kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt Portugals president Anibal Cavaco Silva.

Kristian Svensson

Teknik- och forskningsbolagen på Ideon i Lund har både blivit fler och större under de senaste tio åren. Rapidus har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen