Börsnoterade Lundabolaget Axis startar ett utvecklingskontor för nätverksbaserade kameror i Shanghai. Asien, med Kina i spetsen, står idag för omkring tolv procent av bolagets omsättning, men det är bara början menar vd Ray Mauritsson.
— Kina kan komma att bli en av våra enskilt viktigaste marknader och därför vill vi ha personal på plats. Enligt analytiker kommer Asien om fem-sex år stå för över 50 procent av videoövervakningsmarknaden i världen och Kina kommer att vara en mycket viktig del av detta, säger Ray Mauritsson till Rapidus.
Formellt lyder kontoret under Axis ordinarie forsknings- och utvecklingsavdelning, och tanken är att det kinesiska kontoret främst ska utveckla lokala anpassningar till Axis ordinarie sortiment. Att ha ett Kinakontor är ett sätt för bolaget att lättare fånga upp marknadens lokala krav.
— Det kommer att vara en kombination av svensk och kinesisk personal på plats. Vi vet inte exakt hur många personer som kommer att bemanna kontoret, men vårt mål är att ha så få personer som möjligt men ändå klara av att lösa uppdragen, säger Ray Mauritsson.
Några av de många ställen i Kina där Axis i dag har kameror uppsatta är på flygplatsen i Guangzhou, en anläggning för synkrotronstrålning i Shanghai samt motorvägen mellan Shenzhen, Hunan och Renhua.
Axis ingenjör Gustav Kälvesten är den som är ansvarig på plats i Kina, och han håller just nu på att rekrytera andra ingenjörer. Gustav Kälvesten började på Axis redan 1997 och har sedan 2007 varit ansvarig för produkter och tjänster inom Axis forsknings- och utvecklingsavdelning.
Redan i dag har Axis fyra försäljningskontor i Kina; i Shanghai, Chengdu, Shenzhen samt Peking. Enligt Ray Mauritsson kommer viss administration att samordnas mellan utvecklings- och försäljningskontoren.
Axis hade en gång även ett utvecklingskontor i Taiwan, men det avvecklades i samband med centralisering av forsknings- och utvecklingsverksamheten.
Axis har de senaste fem åren haft en årlig omsättningstillväxt på 17-28 procent. 2012 omsatte bolaget 4,2 miljarder kronor. Sedan årsskiftet har personalstyrkan växt med över 100 personer till drygt 1.500 anställda, varav omkring 1.000 finns i Lund.
Förra veckan lanserade Axis ett nätverksbaserat passersystem, genom vilket bolaget ska slå sig in på marknaden för passagekontroll. Enligt Ray Mauritsson har dock Kinasatsningen ingen koppling till passagekontrollen, som till en början enbart lanseras på den amerikanska marknaden.
Anders Frick