torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt utvecklingskontor ska öppna Kinamarknaden åt Axis

|  
|  ,

Börsnoterade Lundabolaget Axis startar ett utvecklingskontor för nätverksbaserade kameror i Shanghai. Asien, med Kina i spetsen, står idag för omkring tolv procent av bolagets omsättning, men det är bara början menar vd Ray Mauritsson.

Ray Mauritsson— Kina kan komma att bli en av våra enskilt viktigaste marknader och därför vill vi ha personal på plats. Enligt analytiker kommer Asien om fem-sex år stå för över 50 procent av videoövervakningsmarknaden i världen och Kina kommer att vara en mycket viktig del av detta, säger Ray Mauritsson till Rapidus.

Formellt lyder kontoret under Axis ordinarie forsknings- och utvecklingsavdelning, och tanken är att det kinesiska kontoret främst ska utveckla lokala anpassningar till Axis ordinarie sortiment. Att ha ett Kinakontor är ett sätt för bolaget att lättare fånga upp marknadens lokala krav.

— Det kommer att vara en kombination av svensk och kinesisk personal på plats. Vi vet inte exakt hur många personer som kommer att bemanna kontoret, men vårt mål är att ha så få personer som möjligt men ändå klara av att lösa uppdragen, säger Ray Mauritsson.

Några av de många ställen i Kina där Axis i dag har kameror uppsatta är på flygplatsen i Guangzhou, en anläggning för synkrotronstrålning i Shanghai samt motorvägen mellan Shenzhen, Hunan och Renhua.

Axis ingenjör Gustav Kälvesten är den som är ansvarig på plats i Kina, och han håller just nu på att rekrytera andra ingenjörer. Gustav Kälvesten började på Axis redan 1997 och har sedan 2007 varit ansvarig för produkter och tjänster inom Axis forsknings- och utvecklingsavdelning.

Redan i dag har Axis fyra försäljningskontor i Kina; i Shanghai, Chengdu, Shenzhen samt Peking. Enligt Ray Mauritsson kommer viss administration att samordnas mellan utvecklings- och försäljningskontoren.

Axis hade en gång även ett utvecklingskontor i Taiwan, men det avvecklades i samband med centralisering av forsknings- och utvecklingsverksamheten.

Axis har de senaste fem åren haft en årlig omsättningstillväxt på 17-28 procent. 2012 omsatte bolaget 4,2 miljarder kronor. Sedan årsskiftet har personalstyrkan växt med över 100 personer till drygt 1.500 anställda, varav omkring 1.000 finns i Lund.

Förra veckan lanserade Axis ett nätverksbaserat passersystem, genom vilket bolaget ska slå sig in på marknaden för passagekontroll. Enligt Ray Mauritsson har dock Kinasatsningen ingen koppling till passagekontrollen, som till en början enbart lanseras på den amerikanska marknaden.

Anders Frick

Börsnoterade Lundabolaget Axis startar ett utvecklingskontor för nätverksbaserade kameror i Shanghai. Asien, med Kina i spetsen, står idag för omkring […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.