fredag 17 maj 2024

inloggad som

Högskolan testar ny tandteknik med Vinnovapengar

Med 400.000 kronor från Vinnova drar Malmö högskola igång en förstudie av en testbädd för tandvården. Genom testbädden — Futurumkliniken — ska näringsliv, tandläkarspecialister och akademi gemensamt ta fram nya tekniker.

Futurumkliniken är tänkt att placeras på Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola och ge en snabbare och bättre utveckling av tandvården. Utvecklingen ska komma både forskare, behandlare och näringsliv till godo.

— Mycket handlar om utrustning som i dag exempelvis används inom diagnostik och som också skulle kunna användas vid behandling. Man har redan börjat nosa på att ännu mer använda de digitala bilder som tas av tänderna inför tandreglering. På det sättet skulle antalet röntgenbilder kunna minskas, säger Per Vult von Steyern, chef för Materialvetenskap och teknologi vid Malmö högskola.

Om förstudien faller väl ut planerar han att göra en ny ansökan om ett år.

— Förhoppningen är att synergier ska uppstå genom att koppla ihop befintliga tekniker och olika parter. De behov som finns är kanske inte kända i dag, säger han.

Bland övriga som fick utdelning vid Vinnovas utlysning Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg finns Malmö kommun som fick 2,5 miljoner kronor för Testbädd för äldreomsorgen i Malmö stad.

Elisabet Ottosson

Med 400.000 kronor från Vinnova drar Malmö högskola igång en förstudie av en testbädd för tandvården. Genom testbädden — Futurumkliniken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]