tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Nuevolution inleder svensk expansion – jagar nya lokaler

Danska forskningsföretaget Nuevolution, med Industrifonden, SEB och Novo och i ägarlistan, har bildat ett svenskt dotterbolag. Den första personalen håller just nu på att rekryteras, enligt vd Alex Haahr Gouliaev. Målet är att bli över tio anställda i Skåne inom några år och nu letar bolaget efter labblokaler.

Det var när Nuevolution fick in nära 100 miljoner kronor förra sommaren från ett konsortium som leddes av svenska Industrifonden som bolaget annonserade planer på att öppna en svensk filial.

Vid företagets anläggning i Köpenhamn arbetar i dag över 40 personer, motsvarande 35 heltidsanställda, men på grund av trångboddhet är det inte aktuellt att utöka verksamheten väsentligt där. Istället kommer den närmaste expansionen att ske i Skåne.

Alex Haahr Gouliaev säger till Rapidus att han hoppas att inom några år kunna ha 5-15 anställda i den nya enheten. Den ska komplettera den danska verksamheten med liknande läkemedelsforskning och affärsutveckling.

— Vi vill växa i Sydsverige av två skäl: labblokalerna är billigare än expansion i existerande lokaler i Köpenhamn och där finns många kvalificerade personer efter AstraZenecas nedläggning, säger han.

Nuevolution bildades 2001. Bolaget har en patenterad teknologi som snabbare än jämförbara tekniker kan screena fram kemiska molekyler som har goda chanser att kunna bli läkemedelskandidater. Detta görs ur bolagets bibliotek med molekyler, runt en miljard utvalda och individuellt taggade för att enkelt kunna identifieras och därefter utvecklas vidare.

Företaget har egna läkemedelsprojekt mot cancer och inflammatoriska sjukdomar, och dessutom utvecklingsarbeten i partnerskap med internationella läkemedelsbolag där bolagets teknologi också används.

Bland ägarna finns Industrifonden, Sunstone Capital, SEB Venture, SEB Utvecklingsstiftelse, Novo A/S, SLS Invest och Innoventus Life Science.

Elisabet Ottosson

Danska forskningsföretaget Nuevolution, med Industrifonden, SEB och Novo och i ägarlistan, har bildat ett svenskt dotterbolag. Den första personalen håller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.