torsdag 21 november 2024

inloggad som

Apple + Skåne = sant

Kristian analys2Kort sagt: Elektronikjätten Apple förefaller ha skaffat sig ett alldeles speciellt band till Skåne och i synnerhet Minc. Att bolaget gör ett andra förvärv i Malmös företagsinkubator är ett styrkebesked.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

En gång är ingen gång, men två gånger är en vana.

Som Rapidus kunde avslöja i går har Apple på nytt gjort ett förvärv i Malmö.

Det handlar om mjukvarubolaget AlgoTrim, med en patenterad teknik för att komprimera datorkod. Förra gången det begav sig var det Polar Rose, ett uppköp vi kunde berätta om i september 2010.

Då liksom nu är intresset för allt vad Apple företar sig enormt. Gårdagens nyhet spreds med de sociala mediernas hastighet, slog igenom brett på världens mediesajter och citeras av bland andra Wall Street Journal, Techcrunch och San Francisco Chronicle.

Det är dock inte ovanligt att Apple köper upp mindre innovationsbolag. Tvärtom ligger det i den uttalande strategin att komplettera med externt utvecklad teknik. Det som sticker ut ur mitt perspektiv är att lilla Malmö två gånger hamnat i Silicon Valley-jättens sökljus.

Så även om vi gnäller över Skånes låga tillväxt, vårdkris och riskkapitaltorka kan vi konstatera att några saker gör vi riktigt bra.

Mest cred måste naturligtvis gå till de tre grundarna Anders Berglund, Anders Holtsberg och Martin Lindberg. De har sedan starten 2005 verkat ganska så mycket i det tysta, även om den patenterade tekniken ligger i över 100 miljoner mobiler världen över. Ett antal artiklar finns i Rapidus arkiv, men för den breda allmänheten är verksamheten helt okänd.

Och ska sanningen fram är produktportföljen inte heller den allra sexigaste.

Tekniken verkar långt ner under ytan. För hårdvarutillverkare gäller det att minimera kostnaden för fysiska datorminnen och processorer, och detta hjälper AlgoTrim till med. Bolaget har lösningar för att snabba upp bildvisning, men också packa ihop själva processorinstruktionerna så att operativsystemen kan köras lättare.

Så ingen ska någonsin räkna med att med blotta ögat få se denna banbrytande Malmöteknik i vare sig en iPhone eller någon Macbook.

Affären är ett styrkebevis för Minc, där såväl AlgoTrim som Apples förra Skåneförvärv Polar Rose växte fram. Det är inte alls osannolikt — tvärtom troligt — att köpet av Polar Rose bäddade för affären med AlgoTrim.

Skåne, Malmö och Minc fanns tydligt på kartan. Sedan går det bara att spekulera i om personer som Polar Rose-grundaren Jan-Erik Solem spelat en roll i det hela. 2010 års förvärv övergick för hans del till en anställning på Apple, och han har hela tiden haft en fot kvar i Skåne.

Jag är inte odelat positiv till att våra lovande innovationsbolag regelmässigt köps upp av utländska storkoncerner, men det finns onekligen positiva sidor av det.

Undan för undan stärks det skånska nätverket av personer med internationell erfarenhet och kontakter hos de penningstinna jättarna. Vidare får Skåne som innovativ region viktig uppmärksamhet när världens medier rapporterar om vår spjutspetsteknik.

Det är här det händer, helt enkelt.

Det ser dock inte ut som att Apple heller denna gång öppnar någon officiell filial i Skåne. Istället har AlgoTrims teknikchef Anders Holtsberg flyttat över till USA. Men när teknikjätten gör sitt tredje förvärv här får de gärna också slå sig ner permanent.

För det är klart att ett tredje uppköp kommer. Apple har ju vanan inne.

 

Kort sagt: Elektronikjätten Apple förefaller ha skaffat sig ett alldeles speciellt band till Skåne och i synnerhet Minc. Att bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.