söndag 12 maj 2024

inloggad som

Huvudmän försiktigt positiva till bankfusion

Planen är att bilda Sveriges största sparbank. Styrelserna bakom sparbankerna 1826 och Färs & Frosta vill slå sina påsar ihop, men det slutliga avgörandet ligger i händerna på 50 huvudmän runt om i Kristianstadstrakten.

Eftersom Färs & Frosta, med säte i Lund, redan i dag är ett aktiebolag är det där en relativt enkel resa mot fusion. Svårare är det hos Sparbanken 1826, som enligt traditionell sparbanksmodell saknar ägare. Istället representeras banken av 50 mestadels lokalt förankrade huvudmän.

Upplägget är samma som för Sparbanken Syd, där en liknande fusion med Sparbanken Öresund stoppades för tre år sedan.

Lennart Ohlstenius— Vår målsättning är att hålla huvudmännen informerade så att de känner att de kan ta rätt beslut, säger Lennart Ohlstenius, ordförande i Sparbanken 1826.

Rapidus har i dag pratat med en handfull av huvudmännen i banken. De är försiktigt positiva till samgåendet. En första omröstning hålls den 26 november.

— Fusionen har affärsmässiga grunder, men även ett symbolvärde i och med att vi knyter ihop Kristianstad med det lite mer expansiva Lund. Det kan bli ett nyttigt utbyte i ett Skåne som är lite väl utspritt, säger företagaren Lena Åsheim, tidigare vd för Krinova Science Park.

Sjuksköterskan och fritidspolitikern Lena Fantenberg (S) är också hon huvudman.

— Beskedet kom lite som en överraskning, men det var ett bra informationsmöte i torsdags. Jag håller på att tänka igenom saken, säger Lena Fantenberg.

Om 90 procent röstar ja till fusionen blir det grönt ljus redan vid första mötet. Ifall stödet blir lägre men ändå över 50 procent går det att få igenom planerna om minst två tredjedelar är positiva vid ytterligare ett tillfälle, som då sannolikt blir vårens ordinarie stämma för Sparbanken 1826.

— Jag är för den här fusionen. Affärsvärlden är föränderlig och de mindre sparbankerna kommer få svårt att överleva med de hårdare regler som väntar, säger Roland Månsson, huvudman och pensionerad målarmästare.

De fusionerande bankerna är i princip jämnstora. Tillsammans landar affärsvolymen på 120 miljarder kronor. Bankledningen, med Sparbanken 1826:s vd Bo Bengtsson i spetsen, ska sitta i Lund medan administrationen förläggs till Kristianstad.

I fredagens Rapidusartikel om fusionsplanerna smög sig tyvärr ett fel in vad gäller Swedbanks ägarandel av den nya banken. Rätt ska vara att Swedbank, som i dag äger 30 procent av Färs & Frosta, får med sig 15 procent in i affären och sedan köper ytterligare 15 procent för att landa på ett 30-procentigt ägande. Därutöver ska 35 procent ägas av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826. Rapidus beklagar felet.

Kristian Svensson

Planen är att bilda Sveriges största sparbank. Styrelserna bakom sparbankerna 1826 och Färs & Frosta vill slå sina påsar ihop, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen