torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Fusion skapar ny skånsk storbank

Sparbanken 1826 går ihop med Färs & Frosta. Med en affärsvolym på 120 miljarder kronor kommer den nya banken enligt egna uppgifter bli Sveriges största sparbank.

Den nya banken ska bildas som ett sparbanksaktiebolag som ägs till 35 procent av Sparbanksstiftelsen 1826, till 35 procent av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta samt till 20 procent av Färs & Frostas nuvarande storägare, börsnoterade Swedbank.

Enligt Sparbanken 1826:s ordförande Lennart Ohlstenius är den planerade sammanslagningen inget direkt svar på bildandet av Sparbanken Öresund 2010, då Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen gick samman.

— Nej, vi har resonerat utifrån våra egen situation och tittat på hur vi ska säkra bankens framtid. Men det följer samma trend att små banker slås ihop till större. Det har funnits över 300 sparbanker i Sverige, nu är de nere på ett 60-tal, säger Lennart Ohlstenius till Rapidus.

Tillsammans har de båda bankerna 38 kontor och 540 medarbetare. Medan Sparbanken 1826 är verksam i nordöstra Skåne har Färs & Frosta sitt huvudsakliga täckningsområde i mellersta och sydvästra Skåne. Enligt Lennart Ohlstenius finns ingen större överlappning och några kontorssammanslagningar eller personalneddragningar är därför inte planerade.

— Linderödsåsen har delat oss, så vi har inte varit konkurrenter, säger han.

Sparbanken 1826 har det senaste året fått lägga mycket kraft på konkursen i värdetransportföretaget Panaxia, där banken var storägare. Efter många turer friades banken i maj för sitt agerande av Finansinspektionen.

— Hade inte det inte varit för Panaxias konkurs hade detta troligtvis kommit tidigare. Nu var vi tvungna att bli klara med den först, säger Lennart Ohlstenius.

Erik Olausson

Sparbanken 1826 går ihop med Färs & Frosta. Med en affärsvolym på 120 miljarder kronor kommer den nya banken enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.