fredag 29 mars 2024

inloggad som

Svensk-dansk studie banar väg för ny sårläkning

Medicinteknikbolaget Reapplix i Birkerød norr om Köpenhamn är på väg att inleda den sista studien innan kommersialiseringen av sin biologiska sårläkningsteknik LeucoPatch. Studien förläggs till universitetssjukhuset i Lund samt sjukhus i Köpenhamn och England.

LeucoPatch är redan CE-godkänd för försäljning i Europa. I början av 2013 stoppade Seed Capital, Novo Seeds och Vækstfonden in 42 miljoner danska kronor för den avslutande studien och för att förbereda produkten för marknaden. LeucoPatch ska nu testas på fotsåren hos 250 diabetessjuka patienter i en studie där universitetssjukhuset i Lund alltså får en nyckelroll.

Marknaden för svårläkta sår hos diabetespatienter beräknas vara värd tiotals miljarder kronor. Bara i Danmark behandlas 10.000-15.000 fall om året, vilket resulterar i upp mot 1.000 amputerade tår, fötter och ben.

Reapplix teknik bygger på att tillverka ett slags plåster av patientens eget blod. Blodet centrifugeras till en plasma med blodproteiner, blodplättar och vita blodkroppar som läker såret. Det har bland annat testats på Bispebjerg Hospitals Videncenter for Sårheling samt Steno Diabetes Center, där överläkaren Lise Tannow är imponerad av resultaten.

— Kan de bekräftas blir våra möjligheter att erbjuda tillfredställande behandling betydligt bättre, säger hon.

Reapplix grundades 2008 av Niels Erik Holm och Rasmus Lundquist med kapital från Seed Capital och grundarna själva. Till Rapidus säger Niels Erik Holm att han inte räknar med att de 42 miljoner danska kronorna kommer räcka tills LeucoPatch är på marknaden. 2012 gick bolaget back med 5,1 miljoner danska kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medicinteknikbolaget Reapplix i Birkerød norr om Köpenhamn är på väg att inleda den sista studien innan kommersialiseringen av sin biologiska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]