fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Schweiz går med i finansieringen av ESS…

Det intensiva arbetet att få de 17 medlemsländerna att slanta upp för ESS-bygget i Lund börjar ge resultat. Rapidus kan i dag berätta att det schweiziska parlamentet tagit beslut om att stötta bygget. Enligt planen ska landet stå för 3-4 procent av den slutliga kostnaden, som i dag beräknas till 1.843 miljoner euro.

Hittills har Sverige och Danmark själva stått för nästan hela notan under ESS-organisationens uppbyggnad. Bara under årets sex första månader sköt svenska och danska staten till 330 miljoner respektive 79 miljoner kronor till projektet. Tillsammans med Norge ska Danmark och Sverige stå för 50 procent av slutkostnaden för forskningsanläggningen, medan övriga miljarder är tänkta att komma från resterande 14 medlemsländer.

Förhandlingarna om vem som betalar vad är dock komplicerade och har dragit ut något på tiden.

Matti Tiirakari— Schweiz blir det första landet efter värdländerna som tar beslut om att bidra till konstruktionsfasen, säger administrative chefen Matti Tiirakari till Rapidus.

Beslutet togs i somras. Exakta storleken på Schweiz bidrag är ännu inte spikat, men värdländerna jobbar på att få in 3-4 procent av kostnaderna därifrån.

Under hösten räknar ESS-ledningen med att få förbindelser på plats från merparten av de övriga medlemsländerna.

— Det ser mycket positivt ut, alla jobbar mot en lösning. Och skulle det bli någon fördröjning med vissa länder är det ingen katastrof, säger Matti Tiirakari.

I maj avled den danska chefsförhandlaren Lars Kolte efter en kort tids sjukdom. Han efterträddes den 1 augusti av Bo Smith från danska arbetsmarknadsministeriet. Men den vakansen har inte påverkat arbetet med att sy ihop den slutliga finansieringen nämnvärt, menar Matti Tiirakari.

— Under sommaren händer det ändå inte så mycket i Europa. En del av Lars Koltes arbete har dessutom skötts av Morten Scharff från danska ESS-sekretariatet.

Parallellt med charmturnén i Europa pågår redan för-kvalificeringsrundan för en av projektets allra största upphandlingar, entreprenaden för byggnaderna som ska hysa protonaccelerator, målstation och de 22 experimentstationerna. Totalt rör upphandlingen 25-30 procent av hela anläggningens budget. Under första halvan av 2014 räknar projektledningen med att ha fått alla tillstånd på plats för att kunna sätta spaden i jorden nästa sommar.

I lokalerna på Medicon Village sysselsätter ESS i dag 168 anställda och ett 50-tal gästforskare och konsulter. Som mest räknar Matti Tiirakari med ett manskap på 600-700 personer under den intensivaste fasen om ett par år.

— Vi rekryterar ständigt. Just nu har vi 40-50 lediga positioner att fylla, säger han.

Erik Olausson

Det intensiva arbetet att få de 17 medlemsländerna att slanta upp för ESS-bygget i Lund börjar ge resultat. Rapidus kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.