tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Sex miljoner i riskkapital ger skjuts till CarpoNovum

Medicinteknikbolaget CarpoNovum har plockat in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare för att bredda produktportföljen med nya operationsinstrument. Parallellt har det tidigare Ideonbolaget flyttat huvudkontoret till Halmstad.

CarpoNovums kopplingsring för att fästa ihop ändarna på tjocktarmen efter operationer har funnits på marknaden ett par år, men hittills bara använts i ett hundratal fall. Med ett nytt hjälpmedel för kirurgen ska användningsområdet breddas så att ringen kan användas även vid rektalkirurgi, där kirurgen går in både via buken och ändtarmen. Samtidigt utvecklar bolaget ett analysinstrument som används för att övervaka läkningsprocessen av tarmkopplingen efter operationen.

— Vi har kört en vända djurförsök med de nya instrumenten under sommaren och kommer genomföra en större serie djurförsök under hösten. Jag hoppas vi kan skicka in ansökan om CE-märkning under 2014, säger vd Anders Grönberg.

Efter emissionen blir Fru Berta Kamprads stiftelse största ägaren i CarpoNovum, med 18 procent av aktierna. Därefter följer grundarna Anders Grönberg och Henrik Thorlacius, samt styrelseordförande Denis Viet-Jacobsen, grundare av det danska investmentbolaget Altor Equity Partners. Även Hammarplast Medical och Lunds universitets innovationsbolag Luis har kvar mindre andelar.

De sex miljonerna räcker dock inte för styrelsens planer. Under hösten siktar bolaget på att stärka kassan med ytterligare 20 miljoner kronor till marknadssatsningar på såväl den befintliga tarmkopplingen som de nya instrumenten.

— I första hand hoppas vi hitta en investerare med erfarenhet från medicinteknikbranschen. Ju färre ägare desto bättre, säger Anders Grönberg.

CarpoNovum grundades 2006 och satt fram tills i slutet av maj på Ideon i Lund. Forskningen är fortfarande förlagd till BMC vid Lunds universitet och Panum-institutet vid Köpenhamns universitet, medan huvudkontoret flyttats till Anders Grönbergs hemstad Halmstad. Bolaget har i dag fem anställda.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget CarpoNovum har plockat in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare för att bredda produktportföljen med nya operationsinstrument. Parallellt har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Till salu: app mot psykisk ohälsa

  Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.