måndag 6 maj 2024

inloggad som

Sex miljoner i riskkapital ger skjuts till CarpoNovum

Medicinteknikbolaget CarpoNovum har plockat in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare för att bredda produktportföljen med nya operationsinstrument. Parallellt har det tidigare Ideonbolaget flyttat huvudkontoret till Halmstad.

CarpoNovums kopplingsring för att fästa ihop ändarna på tjocktarmen efter operationer har funnits på marknaden ett par år, men hittills bara använts i ett hundratal fall. Med ett nytt hjälpmedel för kirurgen ska användningsområdet breddas så att ringen kan användas även vid rektalkirurgi, där kirurgen går in både via buken och ändtarmen. Samtidigt utvecklar bolaget ett analysinstrument som används för att övervaka läkningsprocessen av tarmkopplingen efter operationen.

— Vi har kört en vända djurförsök med de nya instrumenten under sommaren och kommer genomföra en större serie djurförsök under hösten. Jag hoppas vi kan skicka in ansökan om CE-märkning under 2014, säger vd Anders Grönberg.

Efter emissionen blir Fru Berta Kamprads stiftelse största ägaren i CarpoNovum, med 18 procent av aktierna. Därefter följer grundarna Anders Grönberg och Henrik Thorlacius, samt styrelseordförande Denis Viet-Jacobsen, grundare av det danska investmentbolaget Altor Equity Partners. Även Hammarplast Medical och Lunds universitets innovationsbolag Luis har kvar mindre andelar.

De sex miljonerna räcker dock inte för styrelsens planer. Under hösten siktar bolaget på att stärka kassan med ytterligare 20 miljoner kronor till marknadssatsningar på såväl den befintliga tarmkopplingen som de nya instrumenten.

— I första hand hoppas vi hitta en investerare med erfarenhet från medicinteknikbranschen. Ju färre ägare desto bättre, säger Anders Grönberg.

CarpoNovum grundades 2006 och satt fram tills i slutet av maj på Ideon i Lund. Forskningen är fortfarande förlagd till BMC vid Lunds universitet och Panum-institutet vid Köpenhamns universitet, medan huvudkontoret flyttats till Anders Grönbergs hemstad Halmstad. Bolaget har i dag fem anställda.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget CarpoNovum har plockat in 6,4 miljoner kronor från befintliga ägare för att bredda produktportföljen med nya operationsinstrument. Parallellt har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.