fredag 29 mars 2024

inloggad som

Skånskt Vinnovaprojekt ska ge forskningsedge till näringslivet

Tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut satsar Lunds universitet på ett program där företag ska kunna få tvärvetenskaplig hjälp att lösa kniviga problem. Målet är att inom ett år ha fått tre betalande kunder från näringslivet.

I projektet ska SP stå för det mer affärsmässiga kunnandet medan Lunds universitet står för den akademiska kompetensen. Och registret över tänkbara problem att lösa är mycket brett uppger nanoteknikprofessorn Lars Montelius, som är en av initiativtagarna.

— Det kan vara allt från att hitta nya förpackningsmaterial till ett livsmedelsföretag som vill växa i Afrika men inte har någon kunskap om hur man processar lokala grödor på bästa sätt, säger han.

Försöket ska pågå ett år. Av budgeten på fyra miljoner kronor beräknas Vinnova stå för hälften medan Lunds universitet och SP står för en fjärdedel var.

Erik Olausson

Tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut satsar Lunds universitet på ett program där företag ska kunna få tvärvetenskaplig hjälp att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]