fredag 3 maj 2024

inloggad som

Vodafone går in med 8 miljoner i spjutspetsteknik från Malmö

Världens näst största mobiloperatör Vodafone satsar genom sin riskkapitalfond åtta miljoner kronor i mjukvarubolaget ExpertMaker i Malmö. Kapitalet går till en fortsatt expansion i USA.

Som Rapidus berättade i våras använder Vodafone redan ExpertMakers egenutvecklade programvara för artificiell intelligens. Genom investeringen på åtta miljoner blir Vodafone Venture åttaprocentig delägare i ExpertMaker. Kapitaltillskottet går till att växa i USA där bolaget bland annat har Ebays dotterbolag RedLaser som kund.

gustaf sahlman port— Vi håller på att sätta upp ett amerikanskt dotterbolag för att serva de stora kunder vi har i Silicon Valley, säger vd Gustaf Sahlman till Rapidus.

Ambitionen är att ExpertMakers mjukvarupaket för artificiell intelligens ska användas i en rad applikationer när internet blir allt mer smart. Huvudfokus ligger på att personalisera innehållet i e-handelslösningar, exempelvis genom att skapa algoritmer som ger mer mänskliga rekommendationer än de som används i dag, vilket ska generera fler affärer.

Även om flera kunder av de existerande kunderna är storbolag är siktet inställt på mindre verksamheter som inte själva har resurser att utveckla egen artificiell intelligens.

Förutom att utöka support- och säljorganisationen lägger nu ExpertMaker krut på att skapa ett nätverk av partner och oberoende utvecklare.

— Vi ska bygga en global licensbusiness, för det krävs att vi har ett ekosystem av utvecklare och systemleverantörer som arbetar med vår mjukvara, säger Gustaf Sahlman.

I dag sysselsätter ExpertMaker 20 anställda. Sahlman vill inte ge någon precis prognos för räkenskapsåret som slutar i augusti, men säger att omsättningen kommer att överstiga fjolårets åtta miljoner kronor. Ägare före investeringen var grundare samt affärsänglar. Företaget sitter på S:t Gertrudsgatan 3 i centrala Malmö.

Joel Lyth

Världens näst största mobiloperatör Vodafone satsar genom sin riskkapitalfond åtta miljoner kronor i mjukvarubolaget ExpertMaker i Malmö. Kapitalet går till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.